Teknoloji

Samsung Apple’a karşı savunma yapmak için Google’a yaslanıyor

Apple ve Samsung arasındaki hukuk savaşında taraflar yine mahkeme salonunda karşı karşıya geldi. Bu yeni dava aşamasının başlangıcında Samsung, Apple’ın Google’ı vurmak için kendisini hedef aldığını ve tüm bunların ardında Cupertino merkezli şirketin daha fazla kâr elde etme isteğinin yattığını öne sürdü. Güney Koreli şirket bu fikri daha önceki duruşmalarda da dile getirmişti, ancak fikrin bu seferki sunumu iki yıl öncesine göre ciddi farklar barındırıyor.

apple-samsung-mahkeme-250812

Apple’ın Samsung’u patent ihlâli ile suçladığı cihazlardan biri olan Galaxy Nexus’u göstererek konuşan Samsung avukatı John Quinn, söz konusu telefonun suçlanan özelliklerinin sektördeki en gelişmiş zihinler tarafından bağımsız bir şekilde geliştirildiğini ve arkasında Mountain View’deki şirketin bulunduğunu belirtti.

Quinn’in bahsettiği şirketin Android’in geliştiricisi Google olduğu herkes tarafından bilinen bir gerçek. Google’ın adı davalılar listesinde geçmese de, davaya konu olan Samsung cihazlarının hepsinde Android işletim sisteminin bulunması nedeniyle Google da davanın bir parçası haline geliyor.

İkinci dava döneminin başlangıcında jürinin dikkatini donanım özelliklerine çekmeye odaklanan Samsung, 2011’in başından bu yana iki şirket cihazları arasındaki tasarım farkının altını çizmeye çalışıyor. Apple ve Samsung’un 2011 ve 2012 yıllarında çok farklı yönlere gittiğini söyleyen Quinn, Nexus ve Galaxy Note gibi telefonlarda bulunan büyük ekran, değiştirilebilir pil, daha yüksek hız, stylus kalem gibi özelliklerin Samsung ürünleri açısından ayırt edici özellikler olduğunu vurguladı.

Patentlerin akıllı telefonların çok küçük bir kısmını teşkil ettiğini belirten Samsung avukatı, davaya konu olan özelliklerin sıradan olduğunu ve insanların bir akıllı telefon satın alırken bu özelliklere bakmadığını ifade etti. Apple ise iddialarını açıklarken Samsung’un şirket içi belgelerinden faydalama yoluna gitti ve Güney Koreli şirketin iPhone’larda bulunan belli özellikleri kasıtlı olarak kopyaladığını öne sürdü.

Apple Samsung’un kendisine ait beş yazılım patentini ihlâl ettiği gerekçesiyle açtığı davada 2011’in ağustos ayından sonra satılan 37 milyon Samsung cihazı için 2 milyar dolar tazminat talep ediyor. Buna karşılık Samsung Apple’dan 2011’den beri satılan çoğu iOS cihazı için 6.9 milyon dolar tazminat istiyor. İki şirket arasındaki dava maratonunun ilk aşaması Apple lehine sonuçlanmıştı.

İlgili >> The Verge

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER