Teknoloji

Rusya sansür yasası ile VPN ve vekil sunucuları engelleyecek

Teknoblog içeriklerine Google Haberler’de abone olun:

rusya sansur yasasiRusya’da yakında web’in tamamını görüntülemek çok daha zor hâle gelecek. Devlet Başkanı Vladimir Putin, 1 Kasımdan itibaren internette yasaklanan sitelere erişimi sağlayan teknolojilerin kullanımını yasakladı. Rusya sansür yasası olarak nitelenebilecek yeni yasayla VPN ve vekil sunucu kullanımını da engelleyecek.

İnternet siteleri yasak çerçevesinde VPN ve vekil sunucu gibi araçları barındıran sitelere erişimi de engellemek zorunda kalacak. Yasak görünürde “aşırı” içerikleri engelleme amacıyla tasarlansa da, işin temelinde devlet başkanı Putin’e yönelik eleştirilerin baskılanmasının bulunduğu düşünülüyor. Gizli iletişim seçeneklerinin engellenmesinin de Rusya’nın hedeflerinden biri olduğu belirtiliyor.

Putin’in imzaladığı bir diğer yasa tasarısı, gizli iletişime yönelik amaçları doğruluyor gibi görünüyor. Bu yasaya göre, sohbet uygulamalarının kullanıcılarını telefon numaraları üzerinden kimliklendirmesi 1 Ocak 2018 itibarıyla zorunlu hâle gelecek. Bazı mesajlaşma servisleri şimdiden bu yaklaşımı uygulasa da, yasa diğer servislere de başka bir yol bırakmayacak. Yeni yasa, operatörlerden illegal içerik paylaşımında bulunduğu düşünülen kişilerin erişimini de sınırlamasını istiyor.

Rusya sansür yasası için seçilen zaman tesadüf değil

Rusya’nın sansür yasası olarak nitelenebilecek yeni taslağı hazırlama zamanının sürpriz olduğunu söylemek pek mümkün değil. Ülkede önümüzdeki yılın mart ayında başkanlık seçimleri gerçekleştirilecek ve VPN gibi teknolojileri yasaklamak, seçmenlerin Putin’i ve baskıcı yönetimini eleştiren içerikleri görmelerini zorlaştıracak. Buna ek olarak, sohbet servislerine telefon numarası kaydetme zorunluluğu da polisin insanları bulmasını kolaylaştıracak ve protesto organize etmek biraz daha zor hâle gelecek. VPN erişimine yönelik benzer engellemeler, hâli hazırda Çin’in de gündeminde bulunuyor.

İLGİLİ HABERLER