Teknoloji

Reddit en sıkı kullanıcılarını halka arzına katılmaya davet etti

reddit

Popüler sosyal platform Reddit, çok yakında RDDT sembolüyle New York Menkul Kıymetler Borsası’nda işlem görmeye başlayacak. Şirket, halka arz öncesinde mali durumunu ve iş hedeflerini ayrıntılarıyla anlatan S-1 kayıt beyanını ABD Borsa ve Menkul Kıymetler Komisyonu’na (SEC) sundu.

S-1 belgesine göre, şirket 2023’te804 milyon dolar gelir elde etti. Bu gelirlerin büyük çoğunluğunun reklamlar aracılığıyla kazanıldığı belirtilirken, şirket 2023’ü 90.8 milyon dolar net zararla tamamladı.

Reddit beklenmedik bir hareketle moderatörler ve yüksek karma puanına sahip olanlar da dahil olmak üzere, belli sayıdaki “en iyi” kullanıcılarına halka arzda hisse satın alma imkanı sunuyor. Bunun genellikle halka arz başlamadan önce hisse senedini teorik olarak daha düşük bir fiyattan satın almak isteyen profesyonel yatırımcılara tanınan bir ayrıcalık niteliğinde.

Alışılmadık bir değişiklikle Reddit, moderatörler ve yüksek karma puanına sahip olanlar da dahil olmak üzere, belirtilmemiş sayıdaki en iyi kullanıcılarına, halka arzında hisse satın alma şansı veriyor. Bu, genellikle herkes halka açık piyasadan satın almadan önce hisse senedini teorik olarak daha düşük bir fiyattan satın almak isteyen profesyonel yatırımcılara tanınan bir ayrıcalıktır.

Şirketten verilen bilgiye göre; topluluk programına anlamlı katkıda bulunan ve şirket tarafından seçilen belirili kullanıcılar ve moderatörler, kademeli bir sistem ile paylarını alabilecek. İlk aşamadan sonra karma puanı en az 2000 olan ve en az 5000 moderatör eylemi gerçekleştiren kişiler hisse satın almaya davet edilecek.

SEC’e sunulan dosyaya göre, platformun haftalık aktif kullanıcı sayısı 267.5 milyon. Aktif topluluk sayısı 100 binden fazla olan serviste toplam 1 milyar gönderi bulunuyor. Şirket, A Sınıfı adi hisse senetlerinden 1,3 milyon hisseyi “Redditçilere fikirlerini hayata geçirme konusunda güçlendiren toplulukla ilgili programları finanse etmek için” ayırdığını açıkladı.

Reddit, para kazanma stratejisinin bir parçası olarak veri lisanslamayı ve model eğitimini listeliyor. Google ile yapay zekâ eğitimi için yapılan veri tedariği anlaşması da bu para kazanma stratejisi çerçevesinde atılan bir adım olarak değerlendiriliyor. Hâlihazırda şirketin gelirlerinin yüzde 98’i reklamlar aracılığıyla geliyor.

Şirketin CEO’su Steve Huffman, konuyla ilgili olarak şu ifadeleri kullandı: “Reddit’in geleceği konusunda hiç şu an olduğum kadar heyecanlanmamıştım. Hem platformu hem de işi büyütmek için birçok fırsatımız var; ikincisi reklam yoluyla, platformda ticaretin paraya dönüştürülmesi ve verilerin lisanslanması yoluyla… Dünya giderek daha fazla veri odaklı hale geldikçe, insan ve deneyim odaklı çözümler sunuyoruz . Veri avantajımızın ve fikri mülkiyetimizin gelecekteki LLM’lerin eğitiminde önemli bir unsur olmaya devam etmesini bekliyoruz.”

Reddit daha önce de halka arz için başvuru yapmıştı

Reddit, şirketin değerinin yaklaşık 10 milyar dolar olduğu 2021’in aralık ayında da halka arz için başvuruda bulundu. Ancak istikrarsız bir halka arz piyasası şirketin planlarını ertelemesine yol açmıştı.

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER