Teknoloji

Raspberry Pi otomatik odaklı ve yüksek çözünürlüğe sahip yeni kamera modülünü tanıttı

raspberry pi kamera modülü 3

Raspberry Pi, küçük boyutlu kendin-yap bilgisayarlarla uyumlu için yeni bir kamera modülünü tanıttı. Camera Module 3, yani Kamera Modülü 3 adlı ürün yükseltilmiş Sony IMX708 sensörü ile birlikte daha yüksek çözünürlüğe sahiptir. Ancak belki daha önemlisi, Raspberry Pi Kamera Modülü 3 yeni modülün yüksek dinamik aralıklı fotoğrafçılığı ve otomatik odaklamayı desteklemesidir. Bunun yanı sıra Raspberry Pi, M12 montajlı lenslerle kullanım için yeni bir kamera kartı da piyasaya sürüyor.

Yeni özellikler sayesinde, Camera Module 3 özellikle düşük ışıkta, daha ayrıntılı fotoğraflar çekebilir ve 5 cm kadar yakın mesafedeki nesnelere odaklanabilmesi anlamına gelir. Otomatik odaklama yapabilir. Ayrıca yedek olarak kullanılan Kontrast Saptama Otofokuslu bir Aşama Algılamalı Otofokus (PDAF) sistemi kullanır. Buna karşılık, kamera modülünün önceki versiyonlarında sabit odaklı lensler vardı. Raspberry Pi CEO’su Eben Upton, bu eski lenslerle ilgili olarak “sonsuzda odaklanmak için optimize edildi” ve yalnızca bir metre uzaklıktaki nesnelerin “makul derecede keskin görüntüsünü alabiliyordu” tanımlamalarını yaptı.

raspberry pi kamera modülü 3

Yeni modülün sensörü, önceki modeldeki 8.1 megapikselle karşılaştırıldığında, 11.9 megapiksel çözünürlüğü destekliyor. Ayrıca HD video çekimine de izin veren daha yüksek bir yatay çözünürlüğe sahiptir. HDR desteği, Camera Module 3’ün aynı sahnenin birkaç pozunu çekebileceği ve bunları birleştirerek görüntünün hem daha koyu hem de daha açık bölümlerinin düzgün şekilde pozlanabileceği (bir miktar çözünürlük kaybı olsa da) anlamına gelir. Aslında bu, hemen hemen her akıllı telefon tarafından yaygın olarak gerçekleştirilen bir işlemdir.

Standart görüş alanına sahip Raspberry Pi Kamera Modülü 3’ün fiyatı 25 dolardan, 102 derecelik görüş alanına sahip ultra geniş açılı versiyonun fiyatı ise 35 dolardan başlıyor. Gece fotoğrafçılığı için tasarlanmış kızılötesine duyarlı modüller de mevcut.

Daha geleneksel bir değiştirilebilir lens kullanarak fotoğraf çekebilen bir Raspberry Pi isteyenler için şirket, High Quality Camera (Yüksek Kaliteli Kamera) modülünün M12 yuvalı lensleri destekleyen yeni bir sürümünü de duyurdu. Burada hâlâ aynı 12,3 megapiksel Sony IMX477 sensörü bulunuyor, ancak modül artık M12 sistemlerinde çalışmak üzere tasarlanmış balıkgözü ve diğer özel lensleri destekliyor.

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER