Teknoloji

Qualcomm’un teknolojisi ekran içi parmak izi sensörünü sağlamlaştırıyor

qualcomm

Bu yıl geleneksel parmak izi sensörü yerine ekranın altına yerleştirilmiş parmak izi okuyucu kullanan çeşitli telefonları gördük. Qualcomm da bu teknolojiyi daha fazla kullanıcıya ulaştırabilecek yeni ekran içi parmak izi sensör teknolojisini tanıttı.

Vivo U21X, Huawei Mate 20 Pro ve OnePlus 6T’de kullanılan sensörler olması gerektiği kadar kullanışlı ya da hızlı sayılmaz. Parmak izinizi okutmanız için ekrana normale göre daha fazla bastırmanız ya da kiliti açmak için parmağınızı ekrana belli bir açıda temas ettirmeniz gerekiyor.

Bu sensörler çoğunlukla parmağınızın bir görüntüsünü referans alarak ekran kilidini açıyor. Teoride bu sistemi yanıltmak çok da zor sayılmaz. Qualcomm’un yeni sensörü ise, bu sorunları çözmek için ultrasonik teknolojisini kullanıyor ve tüm kilit açma sürecini daha güvenli hâle getiriyor. Ses dalgalarını temel alan bu sistem parmağınızın üç boyutlu modelini oluşturuyor. Bu da ıslak veya yağlı parmakla bile telefonun kilidini açmayı daha da kolaylaştırıyor.

Ses dalgalarını kullandığı için, cam ekranların içinden, hatta metal üzerinde de çalışıyor. Bu demek oluyor ki, üreticiler parmak izi okuyucusunu telefonun arka paneline, kasada parmak izi okuyucusu için herhangi bir delik açmadan yerleştirebilirler. Tabii ki, sensörün yerini belli etmek için bir işaret koymaları gerekecektir.

Qualcomm şu an için bu teknolojiyi kullanacak herhangi bir donanım iş ortağı açıklamadı. Ancak bir habere göre, Samsung bu sensör teknolojisini yakında çıkacak amiral gemisi telefonu Galaxy S10’da kullanacak.

IHS Markit adlı bir pazar araştırma şirketinin araştırmasına göre, 2019’da 100 milyon adet ekran içi parmak izi sensörlü telefon satılacak. Gelecek yılın amiral gemisi telefonlarında bu özellik standart hâlini alabilir.

İLGİLİ HABERLER