Manşetler

Qualcomm Snapdragon 855 hangi yenilikleri getiriyor?

qualcomm snapdragon 855

Qualcomm gelecek nesil işlemcisi Snapdragon 855’i Snapdragon Tech Summit etkinliğinde resmen duyurmuştu. Etkinliğin ikinci gününde ise bu yeni işlemcinin yeni nesil amiral gemisi telefonlarda ne gibi avantajlar sunacağına dair detayları paylaştı.

Qualcomm, Snapdragon 855 ile birlikte aralarında bağlanabilirlik, kamera, yapay zekâ (AI) ve eğlence gibi başlıca alanlardaki iyileşmelere odaklanıyor.

Performans ve bağlanabilirlik

Bağlanabilirlik tarafında, Snapdragon 855 yongaset Qualcomm’un X24 modemini barındırıyor. Dikkat çekmek gerekir ki, 5G işlevlerini mümkün kılan X50 modem dahili olarak sunulmuyor. Bu modem, 5G desteğini müşterilere sunmak isteyen şirketler tarafından ayrıca temin ediliyor. Bu da, Snapdragon 855’in tek başına eksiksiz bir 5G desteğini sunmadığı anlamına geliyor. Ancak X24 de, Snapdragon 845’te bulunan X20 modeme göre önemli gelişmeler sunuyor. Yeni yonga Kategori 20 LTE desteği sayesinde saniyede 2 gigabite varan indirme hızlarını destekliyor. Ayrıca bu spesifikasyonu destekleyen dünyadaki ilk yonga olma özelliğini de taşıyor.

Snapdragon 855, X50 modem ile birlikte, hem hızlı mikrodalga hem de daha uzun menzilli 6 GHz altı 5G şebekelerini destekleyerek cihazlara kapsamlı bir 5G desteği getirecek. Motorola’nın etkinlikte sergilenen 5G Moto Mod eklenti aksesuarı da tam donanımlı Snapdragon 855 işlemcisiyle bu desteği sunuyor. Milimetrik dalga boylarında gerçekten yüksek hızlara erişiliyor, bununla birlikte daha geniş bir alanda hareket etmek isteyenler için de mümkün olan en yüksek hızlara ulaşma imkanı sağlanıyor.

Ayrıca Snapdragon 855 ile daha hızlı Wi-Fi desteği sunuluyor. Qualcomm, bunun Wi-Fi 6 (daha önce 802.11ax olarak anılıyordu) ve 802.11ay milimetrik dalga Wi-Fi protokollerini destekleyen ilk mobil yonga olduğunun altını çiziyor. Her iki protokol de teoride 10 gigabite varan indirme hızlarını destekliyor. Ancak milimetrik dalga ile çok kısa menzilli veri transferlerinin mümkün kılındığını belirtmek gerekiyor.

Performans tarafına baktığımızda da Qualcomm, 855’in 7 nanometre sürecini kullanan ilk işlemcisi olduğunu söylüyor. Apple da A12 Bionic’te aynı mimariyi kullanıyor. 855, Adreno 640 GPU’nun da yardımıyla yüzde 20 daha yüksek grafik performansı sunuyor. Kryo 485 CPU da sekiz çekirdeğin katkısıyla yüzde 45’lik CPU performans artışı getiriyor. CPU’nun bir ana çekirdeği, üç performans çekirdeği ve dört adet verimlilik çekirdeği bulunuyor. Qualcomm, bunun şimdiye kadar CPU tarafında yaptığı en büyük sıçrama olduğunun altını çiziyor. Bunlara ek olarak Snapdragon 855’te yapay zekâ odaklı hızlandırılmış görevler için de özel olarak tasarlanmış Hexagon işlemci de yer alıyor.

Yapay zekâ (AI)

Qualcomm, Snapdragon 855’in sinirsel ağ destekli yazılımlara bağlı çalışan görevlerde de dikkate değer iyileştirmeler sunacağını söylüyor. Adreno, Kyro ve Hexagon işlemcilerin her biri yapay zekâ görevlerini yerine getirmek için birlikte çalışabiliyor. Her biri, Qualcomm’un nitelendirmesiyle dördüncü nesil AI işlem birimini oluşturuyor. Sonuç olarak AI ile ilgili işlerde üç kat performans artışı sağlanıyor. Yine AI görevlerine yoğunlaşan rakip mobil yongaların performansı da ikiye katlanıyor.

Qualcomm, arama devinin TensorFlow adlı açık kaynak kodlu yapay öğrenme kütüphanesinin cihaz üstü mobil performansı için geliştirilmesinde Google ile birlikte çalıştığına dikkat çekiyor. Bunun gerçek hayatta ne gibi yansımalarının olacağıyla ilgili olarak Qualcomm, nesne ve fotoğraf tanımanın, aynı zamanda Google Lens artırılmış gerçeklik platformunun 855 ile büyük ilerlemeler kaydedeceğini dile getiriyor. Google, bazı önemli Lens işlemlerini 855’e doğrudan taşıdığını, böylelikle bu yongayı kullanan telefonların, buluta bağlanma durumunun getirdiği gecikme veya diğer sorunları yaşamayacağını kaydetti.

Verilen örneklerden bir tanesi Lens’in kullanımıyla yapılan metin tanıma oldu. 855 işlemcili bir telefonu bir yazıya tuttuğunuzda, tanımlama daha verimli biçimde yapılıyor, aynı zamanda çeviri de gerçek zamanlı olarak gerçekleştiriliyor. Metin tanımaya ek olarak, cihaz üstü  TensorFlow iyileştirmeleri Snapdragon 855’in görsellik ile ilgili görevleri öncesinden daha hızlı şekilde gerçekleştirmesini sağlayacak. Bunların arasında odanın içine sanal mobilyalar yerleştirmek gibi artırılmış gerçeklik tabanlı işler de bulunuyor.

Görsellik içermeyen bir başka dikkat çekici AI işlevi ise, bir kişinin sesini telefon görüşmesinden yalıtmak, böylelikle o kişiyi gürültülü bir ortamda konuşsa bile daha iyi şekilde duyabilmek. Aynı zamanda Qualcomm, herhangi bir fotoğrafa bulanıklaştırılmış arka plan efektini ekleme yeteneğini de sergiledi. Üstelik bunları internetten indirilen fotoğraflara bile uygulamak mümkün oluyor. Gerçek zamanlı segmentasyon algoritmaları bu işlem sırasında kullanılıyor. Bu da iPhone’da veya Pixel cihazlarında bulunan ve özel bir kamera modunun kullanılmasını gerektiren portre modu efektlerinin bir adım ötesini işaret ediyor.

Qualcomm bunları, Nalbi adlı, yapay zekâ çalışmalarına odaklı bir şirketle yaptığı iş ortaklığıyla gerçekleştiriyor. Nalbi, Qualcomm ile saç rengini gerçek zamanlı değiştirme ve benzeri diğer etkileyici bilgisayar görüşü özellikleri için de kullanıyor.

qualcomm nalbi

Kamera

Kamera tarafında da Snapdragon 855 ile birlikte birtakım heyecan verici değişiklikler geliyor. Bunlar Spectra 380 ISP görüntü işaret işlemcisiyle gerçeğe dönüşüyor. Qualcomm, 855 ile birlikte, bilgisayar görüşüyle güçlendirilmiş portre modları, AR/VR işlevleri ve bunun gibi işler için gerçekleştirilen işlemlerin, doğrudan görüntü işaret işlemcisiyle entegre edildiğini ve böylelikle işlemsel açıdan ağır fotoğrafçılık görevleri için hem önemli hız artışının hem de dikkate değer güç tasarrufunun sağlandığını söylüyor.

Bu demek oluyor ki, günlük hayatta büyük değişiklikler kullanıcıları bekliyor. Snapdragon 855, saniyede 60 kare hızında derinlik algılama yapabiliyor. Bu da portre modu önizlemelerinin gerçek zamanda yapılabilmesini beraberinde getiriyor. Gerçek zamanlı HDR içeren portre modu videoları da gerçeğe dönüşecek. Öndeki kişinin arkasında kalan alanı çekip çıkarmak veya bunu bulanıklaştırmak anında gerçekleştirilebilecek. Ayrıca Qualcomm etkinlikte, yeşil ekran efekti tarzında bir efektin kullanımını da gösterdi. Bu efekt, benzer şekilde canlı çekim sırasında kişinin arkasındaki planı tamamen değiştiriyor.

Kamera tarafındaki ilerlemelerin bir kısmı Qualcomm’un fotoğraflar için JPEG’den HEIF’e geçmesinden kaynaklanıyor. Bu değişimin nedeni basit: JPEG; HDR, bilgisayar görüşü, Apple’ın Live fotoğrafları gibi videonun entegre edildiği dosyalar veya günümüzde akıllı telefon ile çekilmiş olan görüntülere sığdırılan diğer birçok teknolojiyi desteklemekte yetersiz kalıyor.

Apple değişimi iki yıl önce gerçekleştirmişti. Ancak Qualcomm’un Android için bu desteği sunması biraz daha zaman aldı. Android 9 Pie ile HEIF desteği sistem seviyesinde eklenmişti. LG V40 gibi birden fazla lense sahip cihazlar bu imkandan yararlanabiliyor. HEIF, bu gibi telefonların aynı anda üç fotoğraf çekmesini ve tüm bunları tek bir fotoğraf dosyasında birleştirmesini mümkün kılıyor.

Aynı zamanda kameranızı kullandığınızda daha iyi bir pil ömrü de Snapdragon 855 ile sağlanacak. Qualcomm, yeni görüntü işaret işlemcisi sayesinde iki ila dört kat arasında daha yüksek pil performansının sağlanacağını söylüyor. Çünkü ISP sayesinde CPU veya GPU’yu sık kullanmak gerekmeyecek.

Oyun ve eğlence

CPU ve GPU performansı arttığında, doğal olarak oyun performansı da iyileşecektir. Ancak Qualcomm, Snapdragon 855’in beklenenin ötesine geçeceğini söylüyor. Şirket, Snapdragon Elite Gaming Platform’un duyurusunu da gerçekleştirdi. Bu, birtakım yeni özellikleri simgeleyen bir paketin adı olma özelliğini taşıyor.

Öncelikle Vulkan 1.1 desteği mevcut. Bu düşük seviyeli grafik API birimi oyun geliştiricilerine bir telefondan daha yüksek performans alma imkanı sağlıyor. Qualcomm, rakip OpenGL ES platformuna göre yüzde 20 performans artışı anlamına geldiğini söylüyor. Performanstaki artışla birlikte Qualcomm, bir sonraki telefonunuzun 10-bit HDR oyun desteğini ilk kez sunacağını söylüyor. Aynı zamanda silah gibi materyallerin oluşturulması gibi işlerde kullanılan fiziksel tabanlı oluşturma teknikleri de mevcut. Qualcomm’a göre bu da yüzde 20’ye varan oranda performans artışı sağlayacak. Geliştiriciler bunun da avantajından yararlanacak.

Snapdragon 855, video tarafında da önemli gelişimlere imza atacak. Qualcomm, HDR 10+ ve Dolby Vision standartlarının destekleneceğini, bu sayede daha açık, daha canlı ekranlara kapı açılacağını söylüyor. Şirket, yeni yonganın saniyede 120 kare hızında HDR video için yeterli performansı olduğunu, hatta hacimsel sanal gerçeklik için 8K çözünürlükte 360 derece panoramik videoların da desteklenebileceğini dile getiriyor.

Donanım hızlandırmalı H.265 ve VP9 video desteğiyle birlikte de, video oynatımı sırasında 7 kata kadar güç tasarrufu sağlanabilecek. Bu da daha uzun pil ömrü anlamına geliyor.

Qualcomm’un Snapdragon 855 ile ilgili sıraladığı yenilik ve yeteneklerin ne kadarının gerçek dünyada etkisinin görüleceği bilinmiyor. Qualcomm’un görevi yetenekleri sunmak, daha sonra işi akıllı telefon üreticilerine, mobil operatörlere ve işletim sistemi geliştiricilerine bırakmak. Ancak Snapdragon 855 ile birlikte iş ortaklarının arzu ettiği birçok yenilik hayata geçecek gibi görünüyor.

İLGİLİ HABERLER