Teknoloji

Qualcomm şimdilik patentlerini rakipleriyle paylaşmak zorunda değil

qualcomm

Qualcomm, ABD Ticaret Komisyonu’nun geçtiğimiz mayıs ayında aleyhinde verdiği tekel kararından, en azından kısa vadede, olumsuz etkilenmeyecek gibi görünüyor. ABD’de Dokuzuncu Devre İtiraz Mahkemesi, Qualcomm’un itirazını kabul etti. Böylelikle şu an için şirketin rakiplerine patent lisansı sağlama zorunluğu ortadan kalkarken, yonga satılan şirketlere patent lisanslamasının önünde de bir engel kalmadı.

Bu karar, Qualcomm’un tekel hükmüne olan itirazı mahkemede görüşülmeye başlayıncaya kadar geçerli olacak. Mobil yonga üreticisi, ABD Federal Ticaret Komisyonu tarafından alınan ilk kararın üst mahkemeden geri döneceği konusunda kendisinden oldukça emin görünüyor. Şirket, itiraz mahkemesinin kararının 5G dönüşümünün gerçekleştiği dönemde yatırımların devamı için hayati bir dönemde geldiğini belirtti.

Qualcomm’un itirazının altında şirketin gösterdiğinden daha pragmatik gerekçelerin yattığını anlamak çok zor değil. Federal Ticaret Komisyonu’nun kararı, Qualcomm’un mevcut patent stratejisinde köklü değişiklikler yapmasının gerektiği anlamına geliyor. Reuters‘in haberine göre, Qualcomm’un mevcut patent anlaşmalarının tamamını yeniden müzakere etmesi ve daha katı hâle gelen kısıtlamalara uyması gerekiyor. Bunun da Qualcomm’un patent lisanslarından elde ettiği hatırı sayılır geliri aşağıya çekeceği ifade ediliyor.

Qualcomm itirazlarında aradığını bulabilir mi?

Qualcomm’un itiraz mahkemesindeki şansı konusunda bir şey söylemek ise pek kolay değil. Federal Ticaret Komisyonu’nun kararında Qualcomm’un rekabeti zorlaştırdığı ve olması gerekenden yüksek telif ücretleri topladığı öne sürülmüştü. Qualcomm için mevcut politikalarının rekabete aykırı olmadığını göstermek de büyük önem taşıyor.

İLGİLİ HABERLER