Teknoloji

Qualcomm iPhone X satışlarını durdurmak için Apple’a yeni bir dava açtı

qualcomm iphone xQualcomm ve Apple arasındaki hukuk mücadelesi 2017’nin başından bu yana devam ediyor. Bu mücadeledeki sertliğin dozu da her geçen gün yükseliyor. Tarafların birbirlerine yönelttiği suçlamalara sürekli olarak yenileri ekleniyor. Apple’ın Qualcomm Snapdragon işlemcilerde kendi patentlerini ihlâl ettiği iddiasına yanıt gecikmedi. Qualcomm iPhone X satışlarını durdurmak için harekete geçti.

Qualcomm tarafından mahkemeye sunulan dilekçede iPhone 7’den iPhone X’a kadar uzanan Apple telefonlarının şirkete ait 16 patenti ihlâl ettiği öne sürüldü. Söz konusu patentlerin güç koruma yöntemlerini, arayüzleri, hatta kameranın otomatik odaklama özelliğini kapsadığı iddia edildi. ABD Uluslararası Ticaret Komisyonu’na da başvuran Qualcomm, davaya konu olan patentlerin beş tanesi nedeniyle iPhone X ve diğer telefonların ABD’deki satışlarının durdurulmasını istedi.

Qualcomm daha önce de iPhone’lara satış yasağı getirmek için ABD Uluslararası Ticaret Komisyonu’na başvurmuş, ancak bu girişiminden sonuç alamamıştı. Şirketin yeni başvurusunda sadece Intel tarafından üretilen kablosuz yongaları taşıyan modellerin üzerine odaklanması da gözden kaçmadı.

Qualcomm iPhone X için satış yasağı isterken neyi amaçlıyor?

Apple’dan şimdilik konuya ilişkin olarak bir açıklama gelmiş değil. Ancak iki taraf arasındaki hukuk mücadelesinde tarafların birbirlerini zorda bırakmak ve kendi ellerini güçlendirmek için bu tarz hamleler yapmasına artık alışılmış durumda. Qualcomm iPhone X, iPhone 8 ve iPhone 7’ye satış yasağı getirmeyi başarması durumunda Apple’ı müzakere masasına oturtmayı ve şartlarını zorlamayı başarabilir. Ancak bu süreçte Apple’ın da elinde kozların bulunduğunu unutmamak gerekiyor. Qualcomm’un karşısında ABD Federal Ticaret Komisyonu gibi bir hasmın yer aldığını da akıldan çıkarmamakta fayda var.

İLGİLİ HABERLER