Teknoloji

Avrupa Birliği Qualcomm aleyhinde tekel suçlamasında bulundu

qualcomm aptx lossless

qualcomm-logo-100215

Avrupa Birliği’nin Amerikan şirketleri aleyhine başlattığı tekel soruşturmalarına bir yenisi daha eklendi. Avrupa Komisyonu, mobil işlemci üreticisi Qualcomm aleyhine tekel suçlamaları yöneltti.

Avrupa Komisyonu tarafından yapılan açıklamada, mobil işlemci üreticisiyle ilgili bir ön sonuca ulaşıldığı ve şirketin büyük bir müşteriye sadece kendi işlemcilerini kullanması adına yasadışı ödeme yaptığını ve bu yolla rakiplerinden Icera’yı pazarın dışına itmeye çalıştığı belirtildi. Bu eylemin AB’nin rekabet kanunlarına aykırı olduğunun altı çizilirken, söz konusu büyük müşterinin ismi verilmedi.

Avrupa Birliği’nin tekelden sorumlu komiseri Margrethe Vestager, kullanıcıların akıllı telefonlarında ve diğer cihazlarında yüksek internet hızlarının keyfini sürdüğünü ve ara bant yongalarının bu hızlara ulaşılmasında kilit bileşen olduğunu dile getirdi. Vestager, mobil işlemci devinin eylemlerinin rakiplerini rekabetin dışında tutabileceğini sözlerine ekledi.

The New York Times’ın haberine göre, Qualcomm’un önünde suçlamalara yanıt vermek için nisan ayına kadar süre bulunuyor. Bu suçlamalar her zaman büyük cezalar getirmese de, mobil işlemci üreticisi için milyarlarca dolarlık tazminat ödeme ihtimali de masada bulunuyor.

Qualcomm yeniden yapılanmaya hazırlanıyor

Hisse değeri bu yıl önemli ölçüde düşen Qualcomm, iş gücünde yüzde 15’lik kesintiye gidebileceğini ve büyük ölçekli yeniden yapılanma çerçevesinde kendisini parçalara ayırabileceğini açıklamıştı. Avrupa Birliği tarafından başlatılan soruşturma, yeniden yapılanma sürecine giren şirket için işleri biraz daha zorlaştırma potansiyeli taşıyor.

İLGİLİ HABERLER