Teknoloji

Avrupa Birliği Genel Mahkemesi’nden Qualcomm’a iyi haber

qualcomm apple
Teknoblog içeriklerine Google Haberler’de abone olun:

Qualcomm Apple ile ara ara kanlı bıçaklı hâle gelse de, iki şirket arasındaki iş ilişkisi uzun süredir devam ediyor. Apple’ın akıllı telefonlarında Qualcomm’un çiplerini kullanması için Qualcomm yaklaşık 5 yıl boyunca Apple’a belli bir ödeme yapmıştı.

Bu anlaşmanın tekel kurallarına aykırı olduğuna karar veren Avrupa Birliği, 2018’de Qualcomm’a 997 milyon avro ceza kesmişti. Bu cezayı temyize götüren Qualcomm, Avrupa Birliği Genel Mahkemesi tarafından itirazında haklı bulundu.

Ceza kesildiği dönemde AB’nin rekabetten sorumlu komiseri Margrethe Vestager tarafından yapılan açıklamada “Bu tarz anlaşmalar rakiplerin ürünleri ne kadar iyi olursa olsun Qualcomm’la rekabetini zorlaştırmıştı” ifadesi yer alıyordu. Qualcomm’un bu tarz anlaşmalarla Intel gibi rakiplerini pazarın dışına ittiği öne sürülmüştü.

Avrupa Birliği Genel Mahkemesi’nin kararında ise Qualcomm’un savunma hakkının bazı prosedür kaynaklı problemler nedeniyle zarar gördüğü ve bunun komisyonun orijinal kararında etkili olduğu belirtiliyor. Avrupa Birliği’nin rekabet analizine de şüpheyle yaklaşan mahkeme, o dönemde Apple’ın elinde LTE çipleri için Qualcomm’un elinde ciddi bir alternatif olmadığının da altını çizdi.

Qualcomm Apple cezasından henüz tam anlamıyla kurtulabilmiş değil. Avrupa Birliği’nin bu kararı Avrupa Adalet Divanı’nda temyiz ettirme seçeneği hâlâ masada duruyor.

İLGİLİ HABERLER