Manşetler

Prisma: Fotoğraflarınızı sanat eserine dönüştürün

prisma-0001Instagram son günlerde bir yağlı boya tablosunu andıran karelerle dolu. Bu karelerin hepsinin sağ alt köşesinde aynı isim yer alıyor: Prisma. Fotoğraflara sanatsal bir görünüm kazandıran uygulama, en çok indirilen iPhone uygulamaları sıralamasında zirveye yerleşmiş durumda.

prisma-0002Prisma, iTunes App Store’dan hiçbir ücret ödemeden indirilebiliyor. Uygulamada, en azından şu an için, herhangi bir ekstra satın alma unsuru da bulunmuyor. Yani uygulamanın mevcut tüm yeteneklerinden bir ücret ödemen faydalanılıyor. Yalnız ileriki sürümlerde bu durumun değişmesine pek de şaşırmamak gerekiyor.

prisma-0003Uygulama başlatıldığında kamera da otomatik olarak aktive ediliyor. İlk etapta sadece kamerayla çekilen fotoğraflar üzerine uygulamanın filtreleri eklenebiliyordu. Ancak kısa süre içinde yayınlanan güncellemeyle film rulosundaki fotoğraflar da filtrelerle düzenlenebiliyor. Kullanıcılar kamerayla fotoğraf çektikten veya film rulosundan bir fotoğraf seçtikten sonra sıra düzenleme aşamalarına geliyor. İlk aşamada kullanıcılara seçtikleri fotoğrafları döndürme imkanı sunuluyor. Sanatsal bir kare hazırlarken mevcut görüntüleri ters düz etmenin de olaya ayrı bir hava kazandıracağı rahatlıkla söylenebilir.

prisma-0004Prisma kullanıcılarına tam 35 farklı filtre sunuyor. Bu 35 filtrenin her biri ayrı bir sanat eserinin veya sanat akımının etkilerini taşıyor. Edward Munch’ın meşhur tablosu “Çığlık” uygulamadaki filtrelerden biri. Söz konusu filtre seçildiğinde, fotoğraflar tablodakine benzer renklere kavuşuyor. Kübizm, pop-art, manga, kara kalem gibi farklı tarzlardan izler taşıyan filtreler de uygulamada bulunuyor.

prisma-0005Filtre seçiminin ardından kullanıcıların tercihi, çekilen veya seçilen kareye uygulanıyor. Diğer fotoğraf uygulamalarının büyük kısmında seçilen filtreler fotoğrafa kısa sürede yerleştiriliyor. Prisma’da ise bu süre biraz daha uzuyor. Seçilen filtrelerin yoğunluğu ve fotoğraf üzerinde yapılan oynamaların fazlalığı nedeniyle filtre uygulanırken normalden biraz daha fazla beklemeyi doğal karşılamak gerekiyor. Filtrenin yerleştirilmesinin ardından kullanıcılar ekran üzerinde sola veya sağa doğru sürükleme yaparak filtre yoğunluğunu ayarlayabiliyor.

Prisma birkaç dokunuşla fotoğraflara sanatsal bir hava kazandırıyor

Düzenleme işleminin tamamlanmasının ardından fotoğrafın sağ alt köşesine uygulamanın logosu yerleştiriliyor. Düzenlenen fotoğraflar ise birkaç dokunuşla Instagram ya da Facebook üzerinden paylaşılabiliyor. Dileyenler fotoğrafları film rulosuna da kaydedebiliyor. Prism görsel bakımdan ortaya son derece etkileyici sonuçlar koysa da, hazırlanan fotoğrafların kalitesinin düşük tutulması ve logonun çıkarılamaması uygulamanın eksikleri olarak göze çarpıyor. Bu problemin önümüzdeki sürümlerde giderilmesi durumunda uygulamanın daha gelişmiş bir deneyim sunması kolaylaşacaktır. Uygulamayı buradan indirebilirsiniz.

İLGİLİ HABERLER