Teknoloji

Popcorn Time kullanıcıları bir Pierce Brosnan filmini yasadışı yolla indirdikleri için dava ediliyor

popcorn-time-020915

Kullanıcılarına popüler dizi ve filmleri korsan olarak ulaştıran ve Netflix benzeri bir servis olan Popcorn Time, ilk gününden bu yana yasal zorluklarla mücadele ediyor. Şirkete karşı yapılan hukuki girişimlerin sayısı da her geçen gün artıyor. Bağımsız film stüdyosu Millennium Films ve bağlı şirketlerinden Nu Image, ABD’nin Oregon eyaletindeki Popcorn Time kullanıcılarına dava açtı. Favacılar, davalıları 2015’te sinemalarda gösterilen ve başrollerini Pierce Brosnan ile Milla Jojovich’in paylaştığı “Survivor” isimli filmi yasadışı yollardan indirmekle suçluyor.

Eyaletteki 16 Popcorn Times kullanıcısı, Survivor’ı yasadışı biçimde indirmek ve daha sonra BitTorrent aracılığıyla yine yasadışı olarak dağıtmakla suçlanıyor. Davacı şirketler tarafından yapılan açıklamada sürecin diğer korsanlara “ibret olması” amacıyla başlatıldığı anlaşılıyor. Yasalar şirketlere kişi başına 150 bin dolara kadar tazminat alma hakkı verse de, Millennium Films ve Nu Image, her davacıdan minimum bedel olan 750 doları alarak anlaşmayı kabul edebileceğini açıkladı.

Davacılara göre, Popcorn Time’ın sunduğu hizmet, bir mağazaya girip DVD çalmaktan farklı değil. Geçtiğimiz yıl kurulan Popcorn Time, faaliyete geçmesinden bir hafta sonra yasal endişeler nedeniyle kurucuları tarafından kapatılmıştı. Sonrasında BitTorrent sitesi YTS’nin desteğiyle yola devam eden Popcorn Time, yeni yolunda da yasal engellerden kaçamıyor. ABD’de Popcorn Time kullanıcıları Dallas Buyers Club filmini izinsiz olarak indirmekle suçlanırken, Birleşik Krallık’ta servisin engellenmesi yönünde bir mahkeme kararı çıkmıştı. Son olarak da, Danimarka’da Popcorn Time’a ulaşımı kolaylaştıran siteler kurdukları söylenen iki kişi polis tarafından tutuklandı.

Millennium Film ve Nu Image, 2014’te vizyona girmesinden haftalar önce sızan Cehennem Melekleri 3’ün de yapımcılarıydı. Söz konusu sızıntının şirketlere maliyetinin 161 milyon dolar olduğu tahmin ediliyor.

 

İLGİLİ HABERLER