Manşetler

Piri: Cebinizde taşıdığınız tur rehberi

piriMobil uygulamalar artık çoğumuz için eğlence aracı olmaktan çıkıp günlük hayatımızı kolaylaştıran bir araca dönüştü. Birçok kişi restoran ya da kafe ararken bile mobil uygulamalardan yardım alıyor. Bir yere gidecekler ise trafik ve navigasyon uygulamalarına bakmadan yola çıkmıyor. Bu uygulamalara bir örnek de sesli yürüyüş turu uygulaması olan Piri. Piri ile daha önce dikkatinizi çekmeyen bir noktanın ayrıntılarını gerçek rehber turları ile almanız mümkün. Sesli yürüyüş rotaları Türkiye’nin ünlü rehberleri Saffet Emre Tonguç ve Ali Canip Olgunlu tarafından hazırlanmış.

Piri uygulamasını telefonunuza ücretsiz olarak indirdikten sonra ilk olarak uygulamanın nasıl çalıştığına dair bilgiler sizinle paylaşılıyor. Sonrasında uygulamada yer alan tarihi mekanlardan gezmek istediğiniz yeri seçiyorsunuz. Turu yüklemeden önce açılan pencerede öncelikle seçtiğiniz tur kapsamında kaç noktaya uğrayacağınızın ve turun mevcut konumunuza ne kadar uzaklıkta olduğu bilgisi veriliyor. Daha sonra ise “Genel Bakış” başlığı altında bu turda görülecek yerler, turun rehberliğini üstlenecek kişi, tura başlamadan önce bilinmesi gerekenler, tura için en uygun başlangıç noktası ve turdaki araç ihtiyacına ilişkin bilgiler ayrıntılı olarak “Genel Bakış” başlığı altında veriliyor. Ayrıca bu turda size eşlik eden rehberin gezi sırasında mutlaka uğramanız gereken mekanlarla ilgili önerileri de mevcut. Tur rotası içinde gezilecek noktaların bilgileri bir harita ile kullanıcılara aktarılıyor.

Başlangıç sayfasında seçtiğiniz tur için Yükle seçeneğine tıkladığınızda karşınıza Giriş yapmanızı isteyen bir ekran geliyor. Bu adımda Giriş yapmadan ilerlemek mümkün ancak gezi sırasında yolunuzun üzerindeki mekanların size özel fırsatlarından yararlanmanız için giriş yapmanız şart. Uygulama ücretsiz ancak tur programları için ücret talep ediliyor. Maximum Kart ile ücretsiz erişilebilen bir tur programına Turkcell aboneleri 9,99 TL, diğer kullanıcılar ise 17,99 TL ödeyerek sahip olabiliyor.

Turu yükledikten sonra ilk olarak başlangıç noktasına gitmeniz isteniyor. Başlangıç noktası olarak haritada size önerilen nokta dışında bir nokta seçerek de turunuza başlayabilirsiniz. Ama hikayeleri dinlemek için bir başlangıç noktasına gitmek şart. Tur sırasında hikayeleri dinlerken telefonunuzla fotoğraf çekmeniz de mümkün.

Önerilen veya kendinizin seçtiği bir başlangıç noktasına vardığınızda ekranda hikayeyi dinleyebilmeniz için “oynat” tuşu beliriyor. Rehber, mekan ile ilgili hikayeyi anlatırken telefonunuzun ekranında mekan detaylarının resimleri beliriyor. Bu sayede hangi detayların anlatıldığı da kolayca anlaşılıyor.

Turu harita üzerinden takip etmeniz mümkün, ayrıca haritada gezilen noktalar yeşil, gezilmeyen yerler ise kırmızı renk ile belirtiliyor. Gezinize hangi noktadan devam etmek isterseniz haritadan o noktaya tıklayıp istediğiniz hedefi seçebiliyorsunuz.

piri

Piri uygulamasında şu anda İstanbul için Karaköy, Tarihi Yarımada, Beyoğlu-Galata, Cihangir-Çukurcuma, İstanbul dışı için de Kars, Konya, Edirne-Karaağaç, Edirne-Merkez ve Kapadokya sesli turları mevcut. Son güncelleme ile İngilizce desteği de getirilen Piri uygulamasını, yurt dışından gelen arkadaşlarınıza Karaköy, Cihangir veya Tarihi Yarımada’yı gezdirirken kullanabilirsiniz.

Siz gezin, Piri anlatsın…

Uygulamada henüz çok az mekan var ancak, gerçek rehberler eşliğinde daha önce gezdiğiniz mekanlarla ilgili bilmediğiniz hikayeleri dinlemek sizin için Piri’yi cazip hale getirecektir. iOS 8.0 ve üzeri yüklü cihazlarınız için Piri uygulamasını buradan indirebilirsiniz. Android 4.1 ve üzeri yüklü cihazlarınız için Piri uygulamasını buradan indirebilirsiniz.

İLGİLİ HABERLER