İncelemelerManşetler

Oppo A54 İncelemesi

oppo a54 inceleme

Oppo akıllı telefon pazarının en aktif oyuncuları arasında yer alıyor. Farklı segmentlerde seçenekler sunan Oppo’nun en aktif serilerinden birisi de A serisi. Bu seriyi sürekli olarak yeni seçeneklerle genişleten şirketin en son tanıttığı telefonlardan birisi de mart ayında gözler önüne çıkan ve üretimi Türkiye’de gerçekleştirilen A54. Oppo A54 inceleme yazımızda bu akıllı telefona dair detayları, önemli bilgileri ve yorumlarımızı bulabilirsiniz.

Oppo A54 inceleme: Tasarım

Oppo A54 tasarım bakımından günümüzün giriş segmenti ve orta sınıf Android telefonlarından pek uzaklaşmıyor. Plastik bir kasaya sahip olan telefon, ele rahat biçimde oturuyor.

oppo a54 incelemeTek elle rahatlıkla kullanılabilen telefon, tartıda 192 gram çekiyor. 8.4 mm. kalınlığındaki telefonun ön panelinin yüzde 82.6’sını 6.51 inç büyüklüğündeki ekran kaplıyor. Bu ekranın özelliklerine daha sonra değineceğiz. Ancak telefonun yaz mevsiminde şort ceplerinde taşırken biraz sıkıntı yaratabileceğini belirtmekte fayda var.

Oppo A54’ün ekranının etrafındaki çerçevenin günümüz standartlarına kıyasla biraz kalın olduğu söylenebilir. Bu kalınlık alt kenarda tahmin edilebileceği üzere biraz daha artıyor. Ancak bunun A54’ün segmentindeki bir telefon için doğal bir durum olduğunu belirtmeden geçmeyelim.

Oppo A54’ün üst kenarında herhangi bir şey bulunmuyor. Sol kenarda ise nano SIM ve microSD kart tepsisinin yerleştirildiği yuva ve ses kontrol tuşları yer alıyor. Telefonun güç butonu ise sağ kenarda bulunuyor. Güç butonu, performansına daha sonra değineceğimiz parmak izi tarayıcısına da ev sahipliği yapıyor.

Alt kenarda ise kullanıcıları soldan sağa doğru sırasıyla 3.5 mm. kulaklık jakı, mikrofon, USB-C girişi ve hoparlör ızgarası kullanıcıları karşılıyor. Hoparlörden çıkan sesin yüksekliği makul seviyede olsa da, kalitesinin çok yüksek olmadığını belirtmek gerekiyor. Özellikle tiz sesler kulakları fazlasıyla yorabiliyor.

Telefonun arka panelinde ise sol üst köşede dikdörtgen şeklindeki kamera adası göze çarpıyor. Burada üç kamera sensörü ve LED flaş yer alıyor. İlk bakışta dört kamera var gibi görünse de, bir yuvarlağın üzerinde sadece AI yazısı bulunuyor. Panelin sağ alt köşesinde ise Oppo logosu yer alıyor.

Oppo A54 için Kristal Siyah ve Yıldızlı Mavi olmak üzere iki renk seçeneği sunuluyor. Test merkezimize gelen Kristal Siyah renkli Oppo A54 oldukça şık görünüyor. Ancak telefonun arka panelin biraz fazla gösterdiğini belirtmekte fayda var. Oppo A54’ün kutusundan şeffaf bir kılıf da çıkıyor. Telefonu bu kılıfa sokmak için de biraz mücadele vermek gerekiyor.

Oppo A54 inceleme: Ekran

Oppo A54’te 6.51 inç büyüklüğünde IPS LCD ekran bulunuyor. Bu ekranın sol üst köşesinde telefonun ön kamerasının yerleştirildiği yuvarlak delik mevcut. Ekran, yukarıda da belirttiğimiz gibi telefonun ön panelinin yüzde 82.6’lık kısmını kaplıyor.

Oppo A54’ün ekranı 1600 x 720 piksel çözünürlük sunuyor. Ekranın görüntü oranı 20:9, yenileme hızı 60 Hz. Piksel yoğunluğu ise 270 ppi.

Ekranın özellikleri itibarıyla çok çekici görünmediği söylenebilir. Ancak A54’ün ekran performansının genel itibarıyla ortalama seviyede olduğu söylenebilir. Ekran parlaklığı otomatik olarak ayarlanabildiği için güneş ışığı altında telefonun ekranını görmek pek zor olmuyor. Yine de, zaman zaman parlaklık seviyesinin yetersiz kaldığı gözlemlenebiliyor.

Oppo A54’te ekranla ilgili değişiklikler, Ayarlar menüsündeki “Ekran ve parlaklık” bölümü üzerinden yapılıyor. Burada otomatik parlaklık, karanlık mod ve göz rahatlığı gibi özellikler ayarlanabiliyor ve programlanabiliyor. Akıllı telefonda ekranın renk sıcaklığı da kullanıcılar tarafından ayarlanabiliyor.

Günümüzde pek çok akıllı telefonda Full HD+ çözünürlüklü ekranlar bulunsa da, Oppo A54’te çözünürlük HD+ seviyesinde kalıyor. Bunun telefonda multimedya içerik tüketimi açısından biraz sıkıntılı bir durum olduğu söylenebilir. Full HD video içerikleri yerel olarak telefonda izlemek mümkün olmuyor. Ancak ekranın büyüklüğü izleme deneyimi açısından ideal.

Oppo A54’te daha önce de belirttiğimiz gibi, ekranın yenileme hızı da 60 Hz seviyesinde. Bu da akıllı telefondaki oyun deneyimini aşağıya çekiyor. Ancak giriş segmentinde konumlanan bir cihaz için hem HD+ çözünürlüğün hem de 60 Hz yenileme hızının normal değerler olduğunu söylemek yanlış olmayacaktır.

Oppo A54 inceleme: Donanım ve Performans

Oppo A54’ün kalbinde MediaTek’in Helio P35 işlemcisi bulunuyor. Bu işlemciye 4 GB RAM eşlik ediyor. Telefonun dahili depolama alanı kapasitesi ise 128 GB. Dahili depolama alanının üzerine microSD kart desteğiyle 256 GB daha eklenebiliyor.

Oppo A54’ün teknik kadrosu kağıt üzerinde çok güçlü görünmüyor. Akıllı telefonun günlük performansı da bu durumu destekliyor. Oppo A54’te uygulamaların başlatılması biraz zaman alabiliyor. Uygulama içi geçişlerde de zaman zaman belirgin takılmalar yaşanabiliyor. Ana ekrandaki sayfa geçişleri ve animasyonlarda ise bariz bir sorunla karşılaşılmıyor.

Yine de, Oppo A54’ün teknik kadrosunun telefondan çok fazla beklentisi olmayan kullanıcılar için fazlasıyla yeterli olduğu söylenebilir. A54 sosyal medya uygulamalarında dolaşırken, internette gezinirken veya YouTube’da video izlerken pek fazla sorun yaratmıyor.

Oppo A54’te yukarıda da belirttiğimiz gibi 4 GB RAM bulunuyor. Bu durum, telefonun çoklu görev performansına doğal olarak pek olumlu etki yapmıyor. Oppo A54, arka planda çok sayıda uygulama çalışırken zaman zaman takılmalar yaşayabiliyor. Bunu çözmek için arka plandaki uygulamaları temizlemek gerekiyor. Araçlar klasöründeki Telefon Yöneticisi uygulaması da cihazın hızlı şekilde optimize edilmesini sağlıyor.

Oppo A54 teknik özellikleri itibarıyla bir “oyun telefonu” değil. Gerçek kullanım deneyimi de bunu doğruluyor. Telefonda oyunlar varsayılan olarak en düşük grafik ayarında çalıştırılıyor. Dolayısıyla Oppo A54 ile sistemi fazla zorlamayacak oyunları oynamanın daha doğru bir tercih olacağı söylenebilir.

Oppo A54’te iki biyometrik doğrulama çözümü mevcut. Kullanıcılar telefonun ekran kilidini güç butonuna yerleştirilen parmak izi tarayıcısı veya yüz tanıma yöntemiyle açabiliyor. Parmak izi tarayıcısına sağ elin baş parmağı veya sol elin işaret parmağıyla rahatlıkla erişilebiliyor. Oldukça hızlı çalışan bu tarayıcı, telefonun ekran kilidini çok kısa sürede açıyor.

Yüz tanıma özelliğinin ise çok az daha yavaş çalıştığı söylenebilir. Ancak en karanlık ortamlarda bile telefonun kilidi bu sayede açılabiliyor. Dolayısıyla bu özelliğin de gayet iyi çalıştığını söylemek yanlış olmayacaktır.

Oppo A54, Geekbench 5’in benchmark testinde tek çekirdek performansıyla 166, çok çekirdek performansıyla da 1002 puan alıyor.

Oppo A54 inceleme: Pil

Oppo A54’e ihtiyaç duyduğu enerjiyi 5000 mAh kapasiteli pili veriyor. USB-C girişi üzerinden doldurulan bu pil, 18W şarj desteğine sahip.

Teknik donanımının çok iştahlı olmaması, pil ömrü konusunda Oppo A54’ün işine fazlasıyla yarıyor. Akıllı telefon, bir günden uzun bir süreyi şarja ihtiyaç duymadan geçiriyor. Standart yoğunlukta bir kullanım senaryosunda yaklaşık 1,5 gün boyunca Oppo A54’ü şarj etmek gerekmiyor.

Yoğunluk azaldığında ise bu süre iki güne kadar çıkıyor. Oppo A54’ün pili tamamen boşken telefonun kutusundan çıkan adaptörle yaklaşık 2,5 saatte dolduruluyor.

Oppo A54 inceleme: Yazılım

Oppo A54 kutusundan Android 10 işletim sistemiyle çıkıyor. Android 10’u Oppo’nun ColorOS 7.2 kullanıcı arayüzü tamamlıyor. Android 12’nin ufukta göründüğü bugünlerde Android 10 işletim sistemli bir telefonla karşılaşmanın üzücü olduğu söylenebilir.

Oppo A54’te kullanıcıları diğer Oppo markalı telefonlara benzer bir deneyim bekliyor. ColorOS’in yoğun şekilde özelleştirilmiş bir arayüz olduğunu daha önceki Oppo telefon incelemelerimizde belirtmiştik. A54’te de bu durumda bir değişiklik söz konusu değil. Uygulama ikonlarında, standart uygulamaların tasarımında ve sunulan araçlarda Oppo’nun etkisi fazlasıyla hissediliyor.

ColorOS’in önemli parçalarından biri olan Akıllı Kenar Çubuğu, A54’te de yerini. Ancak Oppo bu telefonda da Akıllı Kenar Çubuğu’nu varsayılan olarak açık biçimde sunmuyor. Dileyen kullanıcılar bunu telefonun ayarlar menüsü üzerinden aktif hâle getirebiliyor. Ekranın sağına gizlenen bu çubuk, sola doğru bir sürükleme yapıldığında ortaya çıkıyor. Bu çubuk üzerinden hızlı araçlara erişiliyor. Ayrıca seçilen uygulamalar da pratik şekilde başlatılıyor.

Bu araç ve uygulamaları serbest pencerede ya da tam ekran olarak görüntülemek mümkün. Kullanıcılar bu çubuk üzerinde yer alan “düzenle” yazısına dokunarak buradaki araç ve uygulamaları kendi tercihlerine göre düzenleyebiliyor.

Oppo A54 ile etkileşime girmenin yollarından birisi de el hareketleri. Örneğin ekran kapalıyken ekran üzerinde O harfi çizince kamera başlatılıyor. Ya da üç parmak ekran üzerinde aşağıya doğru kaydırıldığında hızlı şekilde ekran görüntüsü alınabiliyor. Güç butonuna 0,5 saniye basıldığında Google Asistan da çalıştırılabiliyor. Ancak bu da isteğe bağlı olarak aktive edilebilen bir özellik.

Android telefonların vazgeçilmez unsurlarından biri olan Google klasörü, Oppo A54’te de kullanıcıları bekliyor. Bu klasörde Gmail, Google Haritalar, YouTube, Google Drive ve Duo gibi uygulamalar yer alıyor.

Daha önce başka Oppo telefonlarında da gördüğümüz gibi, bazı Google uygulamaları, A54’te varsayılan uygulama işlevi de görüyor. Örneğin, Google Takvim telefonun varsayılan takvim uygulaması olarak belirlenmiş. Chrome da varsayılan internet tarayıcısı olarak işliyor. Google imzalı Keep Notları uygulaması da Araçlar klasöründe kullanıcıları bekliyor.

Araçlar klasöründe, isminden de anlaşılabileceği üzere, kullanıcıların işine yarayacak başka araçlara da ev sahipliği yapıyor. Yukarıda bahsettiğimiz Telefon Yöneticisi uygulaması da burada yer alıyor. A54 sayesinde telefonun performansından maksimum fayda almak kolaylaşıyor.

Oppo A54’te ön yüklü olarak sunulan uygulamalar arasında Facebook ve WhatsApp göze çarpıyor. Bunlara ek olarak; Amazon’un Shopping, Prime Video ve Music uygulamaları ile Booking.com uygulaması da kullanıcıları bekliyor.

Oppo A54’te ana ekranda yukarıya doğru sürükleme yapıldığında kullanıcıların karşısına uygulama çekmecesi çıkıyor. Bu çekmecede uygulamalar alfabetik şekilde sıralanmış biçimde gösteriliyor. En üst sırada yakın zamanda kullanılan veya yüklenen uygulamalar, “Uygulama Tahmini” başlığı altına yerleştiriliyor. Çekmecenin en üstündeki arama çubuğu da kullanıcıların aradıkları uygulamayı bulmalarını hızlandırıyor.

Oppo A54 inceleme: Kamera

Oppo A54’ün arkasında üçlü bir kamera sistemi bulunuyor. Burada ana kamera görevini 13 megapiksel sensör üstleniyor. 2 megapiksel makro kamera ve yine 2 megapiksel çözünürlüklü olan derinlik sensörü sistemi tamamlıyor. Bu kurulumun uygun fiyatlı bir telefon için standart olduğu söylenebilir.

oppo a54 incelemeOppo A54’ün kamera performansının standart olduğu söylenebilir. Ortamın yeteri kadar aydınlık olduğu senaryolarda, A54 ile makul kalitede kareler yakalanabiliyor. Bu durumlarda dinamik aralık seviyesi de “yeterli” olarak tanımlanabilir.

Renkler Oppo’nun dokunuşlarıyla daha canlı hâle getirilebiliyor. Ancak pozlama konusunda sıkıntılar yaşanıyor. Yine de, kamera performansının Oppo A54’ün bulunduğu segmentin ortalamasından çok uzak olmadığı söylenebilir.

oppo a54 incelemeFotoğrafların detaylarına inildiğinde ise özellikle kenarlara doğru bariz bir detay kaybı fark ediliyor. Ağaçlar veya çalılar gibi karmaşık detaylara sahip unsurlar taneli ve yoğun biçimde işlenmiş bir görünüme kavuşuyor.

oppo a54 incelemeYakın çekim portre fotoğraflarda da bir odaklama sorunu söz konusu. Ancak standart portre moduyla çekilen fotoğraflarda bir problemle karşılaşılmıyor. HDR’ı otomatik olarak oldukça hızlı biçimde devreye alan kamera, HDR devredeyken aşırı pozlama yapabiliyor.

Oppo A54’ün kamera sisteminin gece ve düşük ışık performansı ise pek tatmin edici değil. Gece modu sorunlara çözüm olmazken, bu modda fotoğrafların işlenmesi zaman alabiliyor. Bu nedenle kameranın gece modu yerine standart modunu tercih etmek daha mantıklı olabiliyor.

Telefonun önünde ise 16 megapiksel kamera bulunuyor. Bu kamerayla iyi ışık koşulları altında güzel selfie’ler çekilebiliyor. Ancak çekilen fotoğraflar biraz fazla keskinleştirilebiliyor. Oppo A54, 1080p video kaydı yapabiliyor.

Oppo A54 inceleme: Sonuç

Oppo’nun Türkiye’de üretim hamlesinin parçalarından biri olan Oppo A54’ün en önemli özellikleri arasında fiyatı öne çıkıyor. Telefonun tavsiye edilen satış fiyatı 2999 TL. Bu mevcut piyasa koşulları çerçevesinde iyi bir fiyat olarak değerlendirilebilir.

oppo a54 inceleme5000 mAh kapasiteli pili de Oppo A54’ün bir diğer güçlü kası olarak göze çarpıyor. HD+ ekran ve MediaTek Helio P35 işlemci ile 5000 mAh kapasiteli pilin birleşimi uzun bir kullanım süresi sağlıyor. Daha önce de belirttiğimiz gibi, Oppo A54 neredeyse iki gün boyunca şarja ihtiyaç duymuyor.

Oppo A54 bir performans telefonu değil. Ancak günlük işlerini rahatlıkla görebilecekleri, pil ömrü uzun ve büyük ekranlı bir telefon arayanlar için Oppo A54’ün değerlendirmeye uygun seçenekler arasında olduğu rahatlıkla söylenebilir.

İLGİLİ HABERLER