Manşetler

OnePlus 3T selefi OnePlus 3’ün daha da güçlendirilmiş versiyonu olarak tanıtıldı

oneplus 3t

oneplus 3tOnePlus, şimdiye kadar ürettiği en popüler telefon olan OnePlus 3’ü, çıkışının üstünden henüz altı ay geçmiş olmasına rağmen sonlandırıyor. Ancak şirket seriyi sonlandırmıyor, aksine OnePlus 3 yerine OnePlus 3T adında yeni bir cihaz sunuyor.

3T önceki modele çok benziyor. Aynı tasarıma ve boyutlara sahip, ancak daha hızlı bir işlemci, daha büyük kapasiteli bir pil ve daha iyi bir ön kamerayla birlikte sunuluyor.

Yeni model, 3 modelinin altın renginin yanına eklenen tunç grisi renkle birlikte iki farklı renk seçeneğiyle sunuluyor. Ayrıca 64 GB’nin yanında 128 GB kapasiteli bir seçenek de mevcut. Ancak bu seçeneğin sadece tunç rengi için geçerli olduğunu hatırlatalım.

OnePlus 3T, 22 Kasımdan itibaren ABD’de, 28 Kasımda da Avrupa’da satışa sunulacak. 64 GB’lık versiyon 439 dolardan, 128 GB versiyon ise 479 dolardan başlayan fiyatlarla sunuluyor. Bu da OnePlus 3’e göre fiyatın 40 ile 80 dolar arasında artacağı anlamına geliyor.

oneplus 3tBir telefonu çıkışından sadece altı ay sonra değiştirmek mobil endüstrisinde genellikle alışılmamış bir durum. Telefonlar genellikle her on iki ayda bir yeni nesliyle yenilenir. Ancak kabul etmek gerekir ki, OnePlus da geleneksel bir şirket değil. The Verge sitesinin belirttiğine göre, OnePlus’ın bu hamleyi yapmasının sebebi güncellenmiş modelle birlikte müşterilerine daha iyi bir deneyim sunacağına inanması. Şirket, bunun için bir yıl beklemek istememiş. Şirketin pazarlama şefi Kyle Kiang, OnePlus 3’ün tedarikteki sıkıntılar veya bileşen sorunları nedeniyle sonlandırılmadığının altını çiziyor. Buna rağmen şirketin popüler telefonla ilgili stok problemleri yaşadığı ve bu nedenle Avrupa ve Hong Kong’da satışları askıya aldığı biliniyordu. Yine de, OnePlus bunu daha iyi bir telefon sunmak için fırsat olarak görmüş ve değerlendirmekten kaçınmamışa benziyor.

OnePlus 3’e sahip olanlar cihaz hakkında olumlu görüş belirtiyordu. Ancak 3T’nin bu kadar kısa sürede çıkacak olması onları hem üzmüş hem de biraz olsun sinirlendirmiş olmalı. Bu arada şirketin “T” harfini seçmesinin nedeni ise oldukça ilginç. Diğer çoğu şirket “S” harfini tercih ederken, onlar İngiliz alfabesinde bir sonraki harf olan T’yi tercih etmeyi uygun görmüş.

Yeni model, 3’teki gibi aynı boyutları, tasarımı, 6 GB RAM’i, 5.5 inç 1080p AMOLED ekranı koruyor. Ancak Qualcomm’un Snapdragon 820 işlemcisi yerine Snapdragon 821’i barındırıyor. Üstelik 2.35 GHz frekansıyla bu çeşit, Google’ın Pixel ve LeEco’nun LePro3 modelinde 821’den daha hızlı. Buna ek olarak 3000 mAh yerine 3400 mAh kapasiteli bir pil de mevcut. OnePlus, daha yüksek kapasiteli pilin müşterilerden gelen geri bildirimlere doğrudan verilen bir cevap olduğunu söylüyor. Bu pil sayesinde çalışma ömrünün yüzde 13 oranında artırıldığı belirtiliyor. Buna rağmen telefonu ağırlaştırmıyor veya kalınlaştırmıyor. Şirketin özel olarak geliştirdiği Dash Charge hızlı şarj sistemi desteklenmeye devam ediliyor. Bu sistem diğer hızlı şarj teknolojilerine göre telefonu şarj sırasında daha düşük sıcaklıkta tutmayı başarıyor.

oneplus 3tOnePlus 3T’nin arkasında selefiyle aynı şekilde 16 megapiksel, optik görüntü dengeleme sistemli bir kamera mevcut. Ancak çiziklere karşı dayanıklı safir lens kapağı ve video çekimi sırasında kullanılan, iyileştirilmiş elektronik görüntü dengeleme sistemi ekleniyor.  Ön kameranın çözünürlüğü de 8 megapikselden 16 megapiksele çıkarılırken, bu kamera düşük ışıkta daha iyi performans sunması amacıyla iyileştirilmiş.

Geri kalan tüm değişiklikler yazılımla ilgili görünüyor. 3T’de OnePlus’ın Android 6.0 Marshmallow’un daha da hafifleştirilmiş özel bir versiyonu olan OxygenOS yüklü olarak geliyor. Güncellenmiş olan bu yazılımda çeşitli tasarım iyileştirmeleri ve uygulamalar bulunuyor. Ancak saf Android görünümü büyük oranda korunuyor. Şirket bu yazılımı çok yakında OnePlus 3’e dağıtacağını da söylüyor. Her iki telefon da aynı zamanda ileri güncellemeleri de alacak. Android 7.0 Nougat’ın her iki modele de yıl bitmeden gelmesi bekleniyor.

OnePlus sadece birkaç ay önce çıkardığı telefonun dikkate değer oranda daha iyi bir versiyonunu çıkarttığı için önemli miktarda tepki görecektir. Ancak Kiang, bunun bir gelenek hâline gelmeyeceğini vadediyor. Buna ek olarak daha yüksek fiyattan satılması da, OnePlus 3T’ye gelecek olan bir başka tepki olacaktır. OnePlus 3’ün en çekici yanlarından bir tanesi fiyatına göre daha fazla değer sunmasıydı, telefon çoğunlukla kendisinin iki katı fiyata sahip olan telefonları geçmeyi başarıyordu. Ne olursa olsun Kiang, performans ve pil ömrü taraflarındaki iyileştirmelerin maliyet artışını karşıladığını ve 3T’nin piyasadaki diğer ürünlere rağmen hâlâ mükemmel değer sunduğunu söylüyor.

OnePlus 3T’nin 3 kadar popüler olup olmayacağını zamanla göreceğiz. Ancak görünüşe göre Android tutkunları arasında favori telefonlardan biri olmayı becerecek. Bu telefon, alışverişin artacağı yıl sonu döneminin en fazla ilgi gören Android telefonlarından bir tanesi olmaya aday. Daha önce çıkan OnePlus telefonları gibi, OnePlus 3T’nin de Türkiye’de resmi satışını beklememek gerekiyor.

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER