Teknoloji

Oculus gerçeği oyuna dönüştürmek için 3D haritalama şirketi Surreal Vision’ı satın aldı

Teknoblog içeriklerine Google Haberler’de abone olun:

Sanal gerçeklik şirketi Oculus, gerçek dünyanın haritasını çıkararak sanal ortama aktaran yazılımı geliştiren Birleşik Krallık merkezli Surreal Vision’ı satın aldı. Londra’daki Imperial College’da doktora yapan üç öğrenci tarafından kurulan Surreal Vision, önümüzdeki dönemde faaliyetlerini Oculus’un ABD’deki Redmond şehrinde bulunan laboratuvarında sürdürecek.

Oculus, 2014’ün mart ayında Facebook tarafından satın alındıktan sonra küçük ölçekli şirketleri bünyesine katmaya başlamıştı. İlk olarak Xbox 360’ın kumanda cihazının ve Kinect’in tasarımında rol oynayan tasarım ekibini transfer eden Oculus, daha sonra da hareket takibi üzerinde uzmanlaşan Nimble VR isimli şirketi satın almıştı.

Surreal Vision, satışın ardından bir blog yazısıyla kullandığı teknolojiyi açıklama yoluna gitti. Söz konusu yazıda Surreal Vision’ın üç boyutlu sahne yapılandırma algoritmalarını kullanarak çevrenin güncel bir modelini kurabildiği ve bu modelde insanlar arasındaki iletişime de yer verilebildiği belirtildi. Bu teknoloji sayesinde sanal gerçeklik ve artırılmış gerçeklik sistemlerinin daha geniş kapsamlı biçimde kullanılabileceği ifade edilirken, böylelikle “telepresence” sisteminin de hakkının verilebileceği vurgulandı.

Surreal Vision tarafından geliştirilen teknolojinin somut uygulaması, SLAM++ isimli sanal harita sistemiyle görülebiliyor. Bu sistemde derinlik ölçen kameralar odayı tararken, bir program da taranan içeriği analiz ediyor. Bu analiz sonucu listelenen cisimler, daha önceden veri tabanına eklenen cisimlerle eşleştiriliyor. Böylelikle dijital görüntülerin gerçek dünyayla etkileşime girmesinin önü açılıyor.

Oyunlardaki fiziği gerçek dünyada uygulayabilmek artırılmış gerçeklik projelerinin temelini oluşturuyor. Microsoft HoloLens gibi projelerde bu temele daha sadık kalınsa da, Oculus gerçek dünya etkileşimlerini sınırlı tutmayı tercih etmişti. Oculus’un 2016’da son kullanıcıya ulaşmasıyla birlikte etkileşim yollarını da artırması bekleniyor.

İLGİLİ HABERLER