Teknoloji

Valeo, Nvidia’ya karşı kaynak kodu hırsızlığı nedeniyle dava açtı

nvidia

Bir çalışanın eski işvereninden çaldığı iddia edilen kaynak kodunu, Microsoft Teams görüşmesi yanlışlıkla göstermesi sonucu büyük bir dava ortaya çıktı. Otomotiv teknolojisi şirketi Valeo, eski çalışanları Mohammad Moniruzzaman’ın şirketten ayrıldıktan sonra Nvidia’ya katıldığını ve bu süreçte Valeo’nun kaynak kodlarını çaldığını iddia ediyor. Valeo şimdi, Nvidia’yı bu çalıntı ticari sırlardan faydalanmakla suçluyor.

Nvidia, otomotiv piyasasına girmek için son on yılda büyük çabalar sarf etti. Valeo’nun iddiasına göre, Moniruzzaman 2021 başlarında “Valeo’nun gelişmiş park ve sürüş yardım sistemleri kaynak kodunun tamamını” izinsiz olarak indirdi ve Nvidia’ya katılmadan önce “Valeo’nun teknolojinin çeşitli yönlerini açıklayan sayısız Word belgesi, PowerPoint sunumu, PDF dosyası ve Excel çalışma sayfasını” da indirdi.

Bu iddia edilen hırsızlık, 2022 Mart’ında, Nvidia ve Valeo çalışanlarının bir araya gelerek ismi açıklanmayan bir otomobil parçaları üreticisi için ortak bir park yardımı projesi üzerinde çalıştıkları bir toplantıda ortaya çıktı. Valeo, ultrasonik sensör donanımı sağlarken, Nvidia bu projede yazılım geliştirmek için sözleşme kazandı.

Dava iddianamesine göre:

“8 Mart 2022’de, bu video konferans toplantılarından biri planlandı. Şimdi Nvidia çalışanı olan Bay Moniruzzaman, video konferans çağrısına katıldı… ve çağrı sırasında bilgisayar ekranını paylaştı. Ancak, paylaştığı PowerPoint sunumunu küçülttüğünde, bilgisayarında açık olan Valeo’nun kelimesi kelimesine kaynak kod dosyalarından birini ortaya çıkardı. Valeo’daki katılımcılar, kaynak kodunu hemen tanıdı ve Bay Moniruzzaman hatasının farkına varmadan önce ekran görüntüsü aldı. O zamana kadar izlerini kapatmak için çok geçti.”

Dava, Alman polisinin bir ceza soruşturması kapsamında Bay Moniruzzaman’ın evini bastığında “Bay Moniruzzaman’ın ev ofisindeki duvarlara takılı Valeo dokümanları ve donanımları” keşfettiğini ve Valeo’nun yazılımlarının ve belgelerinin, soruşturmacılar tarafından ele geçirilen Nvidia bilgisayarında bulunduğunu belirtiyor. Moniruzzaman, Alman polisine sorgulandığında Valeo’nun yazılımını çaldığını itiraf etti.

Nvidia sözcüsü, The Verge’in yorum talebine hemen yanıt vermedi ve Bloomberg’e yorum yapmayı reddetti. Ancak Nvidia’yı temsil eden bir hukuk firmasının Valeo’nun avukatlarına gönderdiği bir mektupta, şirketin “Valeo’nun koduna veya iddia edilen ticari sırlarına ilgi duymadığı ve müvekkilinizin iddia edilen haklarını korumak için hızlı ve somut adımlar attığı” iddia edildi. Moniruzzaman, kaynak kodunun sadece kendi dizüstü bilgisayarında yerel olarak saklandığını ve diğer Nvidia çalışanlarıyla paylaşılmadığını Nvidia’ya söyledi.

Bloomberg, Moniruzzaman’ın Eylül ayında Almanya’da Valeo’nun iş sırlarını ihlal etmekten suçlu bulunduğunu ve 14.400 Euro (15.724 dolar) para cezasına çarptırıldığını belirtti. Ancak Nvidia çalıntı kodu kullanmakla ilgilenmediğini söylese de, Valeo rakibinin yine de bundan faydalandığını iddia ediyor ve “milyonlarca dolarlık geliştirme maliyetinden” tasarruf ettiğini belirtiyor. Kod, “diğer çalışanlar tarafından kapsamlı düzenlemeler ve geri bildirim döngüleri” sonrasında Nvidia’nın veritabanına entegre edildiyse, Valeo bunun tamamen kaldırılmasının “gerçekçi olmadığını” söylüyor.

Sonuç olarak, Valeo, Nvidia ve çalışanlarının ticari sırlarını kullanmasını veya paylaşmasını engellemek için tazminat ve yasaklama talep ediyor. The Register, jüri yargılamasının henüz duyurulmadığını bildiriyor.

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER