Teknoloji

Nvidia stok sıkıntısını RTX 2060 ve GTX 1050 Ti arz ederek aşmayı planlıyor

nvidia gtx 1050 ti

Nvidia, stoklarda yaşanan sıkıntılarla ve daha yeni olan RTX 30 serisi kartlarının fiyatlarının uçuşa geçmesinin ardından iş ortaklarına GTX 1050 Ti ve RTX 2060 GPU’ları için yeni stok açmayı planlıyor. Şu anda insanların sadece yeni grafik kartlarını edinmekte değil, herhangi bir modern karta ulaşmakta sıkıntı yaşamakta olduğu söyleniyor.

Nvidia’nın GPU’larının, çıktıkları zamanlarda nispeten daha uygun grafik kartı seçenekleri olması bekleniyordu. Ne var ki, GTX 1050 Ti gibi uygun fiyatlı olarak sunulan kartlar bile, satışa çıktıkları dönemlerden daha yüksek fiyatlarda satılıyor. Aynı durum RTX 2060 gibi, Nvidia’nın 2 yıl önce çıkardığı ve 20 serisi içinde daha uygun bir model olarak nitelendirdiği grafik işlemcisi için de geçerli oluyor.

Neyse ki, Nvidia’nın yeni stok arzı sayesinde fiyatlar biraz daha aşağı inecektir. Özellikle şu anda erişmesi ve satın alması pek de kolay olmayan yeni kartların bulunduğu bir ortamda Nvidia’nın alternatifler sunarak nispeten daha eski işlemcilerin fiyatlarını düşürmeye gitmesi güzel bir gelişme sayılır.

Aslında küresel çapta bir çip sıkıntısı yaşanıyor ve bu durum da dizüstü bilgisayarlardan taşıtlara kadar birçok donanımı etkiliyor. Bazı yonga üreticileri, şu sıralar son moda olmayan, yani daha eski grafik kartlarında gördüğümüz çiplerin üretiminde bile sıkıntıların yaşandığını dile getiriyor.

Durum öyle bir hâle geldi ki, ABD’nin yeni başkanı Joe Biden, yonga üreticilerinden yaşanan çip sıkıntısıyla ilgili bir şeyler yapmalarını istedi. Ancak bu talebin ne kadar verimli olacağını söylemek şu an için zor görünüyor. Ancak Biden’ın, en azından ABD için, eski başkan Donald Trump’ın grafik kartları üzerine koyduğu yüzde 25’lik vergiyi inceleyerek işe başlayabileceği tavsiyesinde bulunuluyor.

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER