Teknoloji

NSA: Çin büyük siber saldırılar için hazırlık yapıyor

abd çin

ABD Ulusal Güvenlik Ajansı‘nın (NSA) yöneticilerinden Rob Joyce, The Wall Street Journal tarafından düzenlenen güvenlik konferansında önemli açıklamalarda bulundu. Çin’in siber saldırı düzenlemeye yönelik çevrimiçi faaliyetlerinin arttığına dikkat çeken Joyce, Çin’in enerji, sağlık, ulaştırma ve finans gibi kritik sektörlerin altyapısına yönelik bir saldırı gerçekleştirmesinden endişe duyduğunu belirtti.

Çin’in son dönemdeki siber saldırı faaliyetlerinde odak noktası casusluk ve ticari sırları ele geçirmek olduğu için Joyce’un bahsettiği alanlar, bir strateji değişimini işaret ediyor.

NSA‘in endişelerini artıran ana nedenin ne olduğu bilinmese de, ortada çok sayıda olası faktörün bulunduğu rahatlıkla söylenebilir. Çin ve ABD arasında son aylarda sert bir ticaret savaşı yaşanıyor. Huawei CFO’sunun Kanada’da tutuklanmasının da, etkileri henüz ölçülemese de, bu süreci daha da kötüye götüren bir gelişme olduğu rahatlıkla söylenebilir.

NSA yetkilileri tarafından ortaya atılan bu iddiaları destekleyecek somut detayları bulmak kolay olmasa da, bu durum dedikoduları durdurmaya yetmeyecek gibi görünüyor. Reuters‘te yer alan bir habere göre, Amerikalı savcılar teknoloji sağlayıcıları ve müşterilerine yönelik dijital casusluk faaliyetleri nedeniyle ülkede yaşayan bazı Çinliler hakkında inceleme başlatacak. The New York Times‘ta yer alan bir haberde ise kısa süre önce Mariott otellerine düzenlenen siber saldırının arkasında Çinlilerin bulunduğu iddia edildi. Çin Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Geng Shuang ise gazeteye gönderdiği açıklamada bu iddiayı yalanladı.

İLGİLİ HABERLER