Eğlence

Netflix Black Mirror: Bandersnatch nedeniyle dava edildi

netflix black mirrror: bandersnatch

Netflix Black Mirror: Bandersnatch ile izleyicilerine hikayede kendi yollarını seçme imkanını sunmuştu. Bu interaktif deneyim, şirketi bir davayla karşı karşıya bıraktı. “Kendi Maceranı Seç” kitap serisinin yayıncısı Chooseco, ABD’nin Vermont eyaletindeki bir mahkemede Netflix aleyhine dava açtı. Dava dosyasında Netflix’in “Kendi Maceranı Seç” ticari markasını kasıtlı olarak ihlâl ettiği belirtilirken, Bandersnatch’in karamsarlığının serinin itibarına zarar verdiği öne sürüldü.

Polygon tarafından yayınlanan dava dilekçesine göre, Netflix “Kendi Maceranı Seç” isminin lisansını almak için çalışmaya 2016’da başladı. Bu doğrultuda Netflix ve Chooseco arasında kapsamlı görüşmelerin yapıldığı, ancak Netflix’in lisans alamadığı belirtildi. Chooseco, kendi ticari markasının kullanımı konusunda Netflix’e daha önce de bir uyarıda bulunduğunun altını çizdi. Söz konusu uyarının çocuklara yönelik interaktif içerikler için yapılmış olması muhtemel görünüyor.

Bandersnatch’in ana kahramanı Stefan Butler’ın bölümle aynı adını taşıyan kurgusal interaktif kitap için “Kendi Maceranı Seç Kitabı” şeklinde bir tanım kullanması, Chooseco’nun tepkisini çeken unsurlar arasında bulunuyor. Bandersnatch’in genel yapısı itibarıyla “kasvetli” bir bölüm olması ve içinde şiddet, cinayet, uyuşturucu kullanımı gibi unsurlar taşıması, Chooseco’yu kızdırmış gibi görünüyor. Şirket, dava dilekçesinde bu tarz kasvetli bir içerikle bağlantılı olarak anılmanın markanın itibarına zarar vereceğini belirtiyor.

Chooseco, Netflix’ten patent ihlâli nedeniyle en az 25 milyon dolar talep ederken, Netflix cephesinden henüz konuya ilişkin bir açıklama gelmiş değil.

Netflix Black Mirror: Bandersnatch öncesinde başka bir içeriği nedeniyle de benzer sayılabilecek bir davayla karşılaşmıştı. Satanic Temple isimli tarikat, The Chilling Adventures of Sabrina’daki bir şeytan tasviri nedeniyle şirkete dava açmış, ancak tarafların uzlaşması fazla zaman almamıştı.

İLGİLİ HABERLER