Teknoloji

NASA, Voyager sondalarının iletişim ömrünü uzatmak için kritik bir güncelleme hazırlıyor

nasa voyager

Voyager 1 ve Voyager 2 yıldızlararası sondalarını uzun bir süre daha Dünya ile iletişim halinde tutmayı amaçlayan NASA, hayati önem taşıyan bir yazılım güncellemesine hazırlanıyor. Bu güncelleme, sondaların 1977 yılından bu yana idame ettirilen görevlerini beş yıl daha genişletebilir.

1977’de başlatılan Voyager misyonu, hala özgün görev alanlarının çok ötesinde hizmet veriyor. Ancak, yarım yüzyıllık bu tarihsel yolculuk boyunca yeni ve beklenmedik sorunlarla karşı karşıya gelindi. Bunların en çarpıcı olanı, sondaların Dünya’ya yönlendirilmesinde kritik rol oynayan hidrazin yakıtlı iticilerin yıpranması oldu.

Yazılım yaması ile Voyager’ın iletişim ömrü uzatılacak

NASA mühendisleri, bu sorunu çözmek üzere, iticilerin daha az sıklıkta ama daha uzun sürelerle ateşlendiği bir yazılım yaması geliştiriyorlar. Ayrıca, sondaların Dünya’ya göre konumlarının biraz daha fazla sapmasına izin verilmesi planlanıyor. Bu, bazı veri kayıplarına neden olse da, uzun vadede daha fazla veri elde edilmesini sağlayabilir.

Bu yazılım güncellemesi, risksiz bir işlem değil, zira herhangi bir sinyal Voyager’lara Dünya’dan 18 saatte ulaşıyor. Herhangi bir sorunun fark edilmesi en az 36 saati bulabilir. Ancak başarılı olması durumunda, bu güncelleme, Voyager sondalarının işletim süresini beş yıl daha uzatabilir.

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER