Teknoloji

NASA Venüs keşif çalışmalarını iki projeyle yürütecek

nasa venüs

NASA geçtiğimiz yılın başında dört ekibe 3 milyon dolar vermiş ve potansiyel görevlerinin tam teşekküllü keşiflere dönüşmesini sağlayacak fikirler bulunmasını istemişti. NASA, Venüs keşif çalışmaları için bu ekiplerden ikisinin hazırladığı projelerle yola devam edecek.

Bu projelerden ilki “Asil Gazlar, Kimya ve Görüntüleme İçin Derin Atmosfer Venüs Araştırması” adını taşıyor. Proje kısaca DAVINCI+ ismiyle anılıyor. Bu proje kapsamında hazırlanacak uzay aracı Venüs yüzeyinin ve gezegenin jeolojik yapılarının yüksek çözünürlüklü fotoğraflarını çekecek.

Proje kapsamında gezegenin atmosferinde dolaşacak ve buradaki gazlar konusunda bilgi toplayacak. DAVINCI+ sayesinde bilim insanlarının zamanında Venüs’te bir okyanus olup olmadığını ve gezegenin nasıl bu kadar sıcak hâle geldiğini anlayabilmesi amaçlanıyor.

İkinci proje ise Venüs Salım Gücü, Radyo Bilimi, InSar Topografisi ve Görüngeleme adını taşıyor. Bu proje de kısaca VERITAS ismiyle anılıyor. VERITAS için hazırlanan uzay aracı, sentetik diyafram açıklığı radarını kullanarak gezegenin detaylı üç boyutlu haritalarını çıkaracak. Yüzeyden gelen kızılötesi salınımı da yine VERITAS tarafından takip edilecek. NASA, VERITAS sayesinde Venüs’teki jeolojik kuvvetlerin işleyişi konusunda daha somut bilgiler edinmeyi hedefliyor.

NASA, Venüs projelerinin her birine yaklaşık 500 milyon dolarlık bütçe ayıracak. İki görevin de 2028 ile 2030 arasında başlaması planlanıyor.

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER