Teknoloji

NASA’nın Satürn’ün uydusunu keşif görevi için bir erteleme daha

nasa titan

NASA, Satürn’ün uydusu Titan hakkında daha fazla bilgi toplamak için Dragonfly isimli bir drone geliştirmişti. Ancak bu drone’un göreve başlaması için biraz daha uzun süre beklemek gerekecek.

NASA’dan yapılan açıklamada, Dragonfly görevinin başlangıcının 2026’dan 2027’ye ertelendiği belirtildi. Açıklamada erteleme kararının “dış faktörler” nedeniyle alındığı ifade edildi. Söz konusu faktörler arasında küresel COVID-19 salgını da bulunuyor. Salgının Gezegen Bilimi Birimi’nin bütçesine olan etkisi nedeniyle görevin bir yıl daha bekletilmesine karar verildiği açıklandı.

NASA, ilk başta Dragonfly’ı 2025’te uzaya göndermeyi planlamıştı. Ancak daha sonrasında görevin başlangıcı 2026’ya ertelenmişti.

Dragonfly’ın iddialı bir proje olduğu söylenebilir. NASA ilk kez bir uzay cismini çok pervaneli bir bilimsel araçla inceleyecek. Buna ek olarak, ilk kez birden çok bölge için tam teşekküllü bilimsel kargo taşınacak. Drone, görece düzenli görevler için dokuz yıl boyunca uçacak. Bu süreçte örnekler toplayacak olan Dragonfly, Titan’ın yaşanabilirliğini de ölçmeye çalışacak. Buna ek olarak, önemli bir kraterdeki probiyotik kimyasal gelişimi de mercek altına alınacak.

NASA tarafından alınan son erteleme kararı, Titan hakkında detaylı bilgilere sahip olmak için biraz daha uzun beklemenin gerekeceğini gösteriyor. Eğer her şey yolunda giderse, Dragonfly Titan ve Dünya arasındaki benzerlik ve farkları daha iyi görmeyi sağlayacak.

İLGİLİ HABERLER