Teknoloji

NASA’nın gelecek Mars görevi en az iki yıl erteleniyor

image

NASA planladığı Mars görevini, uzay aracının önemli bilimsel bileşenlerinden bir tanesinde keşfettiği hata nedeniyle süresiz olarak erteledi. InSight uzay aracının Mart 2016’da fırlatılması ve Mars’a indikten sonra da sismik aktiviteyi izlemesi planlanıyordu. Bu, 2012’de Mars yüzeyine iniş yapan Curiosity’den sonra Kızıl Gezegen’e gerçekleştirilecek ilk görev olacaktı. Ancak görünüşe göre, bu görev en erken iki yıl sonra gerçekleştirilecek.

InSight’ın bilimsel ekipmanlarından bir tanesini tutan vakum mühürlü konteynırda 3 Aralık tarihinde, NASA’nın Jet Çalıştırma Laboratuvarı tarafından bir sızıntı keşfedilmişti. SEIS olarak adlandırılan bu bilimsel ekipman InSight’ın, NASA’nın deyimiyle Kızıl Gezegen’in derinliklerinde araştırma yapan ilk proje olmasını sağlamaya yardımcı olacak nitelik taşıyor.

InSight yüzey aracı Mars gezegeninde meydana gelen depremleri izlemek için geliştiriliyor ve gezegen üzerindeki, bir atomun genişliği kadar küçük mesafelerdeki değişimi bile ölçebilecek hassasiyete sahip. Bu kadar yüksek hassasiyetin sağlanması için havasız ortamda tutulan bazı enstrümanlara ihtiyaç var. Küre mühürlendiğinde sızıntılar keşfedilmiş. Söz konusu sızıntıların görevin başarılı olmasını engelleyecek kadar büyük olduğu NASA bilimsel ekip lideri John Grunsfeld tarafından dile getiriliyor.

Mührü onarma çabaları sonuç vermeyince NASA bu görevle ilgili planların gecikeceğinmi resmen açıkladı. NASA’dan yapılan açıklamada, gerçekleştirilen incelemelerin ardından NASA yöneticilerinin Mart 2016’da gerçekleşmesi planlanan fırlatma işlemini askıya aldıkları dile getiriliyor. Bu kararın uzay aracının bilimsel yükünün önemli bir bileşeninde keşfedilen hava sızıntısını onarmaya yönelik çabaların sonuçsuz kalmasının ardından alındığı da ekleniyor.

SEIS ekipmanı Fransız uzay ajansı CNES tarafından tedarik edilmişti. Kuruluşun başkanı Jean-Yves Le Gall sızıntının zamanında onarılabileceğini öne sürüyordu. NASA’ın Mars InSight uzay aracındaki ekipman sızıntısını çözmek konusunda pes etmediklerini, 5 Ocak tarihine kadar sürelerinin olduğunu kaydetmişti.

CNES’in Toulouse Uzay Merkezi’nin direktörü Marc Pirscher ise daha az hevesli şekilde konuşuyordu, bu kadar hassas bir ekipmanın ilk kez üretildiğini yayınlanan açıklamada dile getirmişti. Başarmaya çok yakın olduklarını, ancak bir anomalinin meydana geldiğini ve bunun da daha fazla araştırma ve inceleme gerektirdiğini de sözlerine ekledi. Ekiplerinin bir çözüm bulacağını, ancak bunun 2016 içinde planlanan fırlatmaya kadar olmayacağını da vurguladı.

Ayrıca NASA problemi çözmek ve çözümü test etmek için yeterli zamanın olmadığına da inanıyordu, bu nedenle fırlatmayı askıya almaya karar verdi. Mars görevleri genellikle dünya ve Mars’ın yörüngelerinin birbirine yeteri kadar yakın olduğu dar zaman pencerelerine uydurulmaya çalışılıyor, böylelikle yolculuğu ekonomik açıdan uygun hâle getirmek mümkün oluyor. InSight için bu zaman penceresi 4 Mart ile 30 Mart 2016 arasındaydı. Şimdi uzay aracının en erken 2018 yılını beklemesi gerekecek.

İLGİLİ HABERLER