Teknoloji

NASA Boeing’in gecikmesini SpaceX ile telafi edecek

spacex crew dragon nasa

NASA, Boeing’in Starliner isimli uzay aracının hazır hâle gelmesinin gecikmesi nedeniyle planlarını yeniden yapılandırdı. SpaceNews sitesinin haberine göre; Amerikan uzay ajansı, Uluslararası Uzay İstasyonu’na yapılan yolculukların aksamaması için SpaceX’le 2023’e kadar ekstra üç sefer anlaşması yaptı.

SpaceX’in Crew Dragon isimli uzay kapsülünün belirlenen zaman aralığı için ABD’nin güvenlik gereksinimlerini karşılayan tek araç olduğu vurgulandı. Bu açıklama, NASA’nın Uluslararası Uzay İstasyonu seferlerinin kesintiye uğramasını istemediğini gösteriyor.

NASA’nın açıklamasında, Boeing’in güvenliği takvimin önüne koyulmasından duyulan memnuniyet de dile getirildi. Boeing, Starliner’ın ikinci yörünge testini yakıcı madde izolasyon valfında görülen bir problem nedeniyle ertelemişti. Bu erteleme, NASA’yı zor durumda bırakmıştı. NASA başkan yardımcısı Kathy Lueders, SpaceX’le yaptıkları anlaşmanın Uluslararası Uzay İstasyonu’nda Amerikan varlığının sürekli olması açısından önemli olduğunu dile getirdi.

NASA’nın SpaceX’le anlaşması, Boeing’in kapsülünü tehlikeye atmıyor. Ajans hâlâ Crew Dragon ve Starliner’ın bir arada işlediği bir sistemi uygulama konusunda kararlı görünüyor. Yetkililer, anlaşmanın NASA’nın ekstra uçuşlar talep etmesinin engellemediğinin de altını çiziyor.

Yine de, NASA tarafından alınan bu kararın Boeing için bir tür darbe olduğu söylenebilir. Starliner, Boeing’in ticari uzay uçuşu programında önemli bir yere sahip. Ortaya çıkan tablo, tecrübeli bir uzay ve havacılık şirketinin, kendisinden çok daha sonra kurulan bir şirketle aynı hızda çalışamadığını gösteriyor. NASA’nın ekstra yolculuklar için SpaceX’e yönelmesi, ajansı şirkete olan güvenini de gözler önüne seriyor.

İLGİLİ HABERLER