Teknoloji

NASA Ay yolculuğunu 2026’ya ertelemek zorunda kalabilir

nasa ay spacex

NASA, Artemis görevi çerçevesinde 2024’te insanlı bir Ay yolculuğu yapmayı hedefliyordu. Ancak yapılan son inceleme, NASA’nın bu hedefi tutturmasının pek kolay olmadığını gösteriyor. NASA’nın başmüfettişinin imzasını taşıyan yeni bir rapor, teknik zorluklar nedeniyle 2024 hedefinin birkaç yıl sarkabileceğini gözler önüne seriyor.

Raporda Artemis görevinin maliyeti de eleştiriliyor. NASA’nın programın tahmini maliyet hesabını doğru ve kapsamlı bir şekilde yapmadığı belirtiliyor. Başmüfettiş, 2025 itibarıyla programın maliyetinin 93 milyar doları bulabileceğini de dile getirdi.

NASA’dan geçtiğimiz hafta yapılan açıklamada, insanlı Ay yolculuğunun 2024’ten 2025’e ertelendiği belirtilmişti. Açıklamada Jeff Bezos’un uzay şirketi Blue Origin’in NASA’ya açtığı davanın geliştirme sürecini etkilediği ifade edilmişti. Blue Origin, Artemis programı kapsamındaki araçlardan birinin yapım sözleşmesi kendisine verilmediği gerekçesiyle NASA’yı mahkemeye vermişti.

NASA’nın açıklamasında ABD Kongresi’nin proje için gerekli kaynağı sağlamadığı da ifade edilmişti. Açıklamada, Donald Trump döneminde belirlenen 2024 hedefinin en baştan ulaşılabilir olmadığı da vurgulanmıştı.

Başmüfettişin raporunda NASA’nın toplam maliyeti 25 milyar doları aşan ilk üç Artemis görevinin maliyetini çok kaba taslak biçimde hesapladığı ifade edildi. Buna ek olarak, keşif projesinin bazı önemli maliyet kalemlerinin olduğundan düşük gösterildiği de raporda vurgulananlar arasında yer alıyor.

Başmüfettiş, NASA’nın 2025 itibarıyla program için harcadığı paranın 93 milyar doları bulacağını belirtti. Buna ek olarak, ilk dört Artemis görevinin her biri için fırlatma başına 4.1 milyar dolarlık bir maliyet oluşacağı dile getirildi.

NASA başmüfettişinin raporunda insanlı Ay yolculuğunda giyilecek astronot kıyafetlerinin 2025’in mayıs ayından önce hazır hâle gelmeyeceği belirtiliyor. Bu nedenle görevin de 2026’dan önce gerçekleştirilebilmesi beklenmiyor.

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER