Teknoloji

NASA insanlı Ay yolculuğunu 2025’e erteledi

nasa ay spacex

NASA, Artemis III adını taşıyan insanlı Ay yolculuğunun takviminde değişikliğe gitti. Daha önce 2024 yılında Ay’a mürettebat götürmeyi planlayan ajans, bunun 2025’ten önce gerçekleşmeyeceğini duyurdu. Konuyla ilgili açıklamayı NASA’nın en tepedeki ismi olan Bill Nelson yaptı.

NASA ilk etapta Ay’a dönüş için 2028’i hedef olarak belirlemişti. Ancak 2017’de Donald Trump yönetimi bu tarihi 2024’e çekmişti. Trump döneminde alınan kararı eleştiren Nelson, 2024 hedefinin teknik fizibilite çalışmaları yapılmadan belirlendiğini dile getirdi.

Nelson gecikmeden bu gerçek dışı hedefin yanı sıra Blue Origin’in açtığı davayı da sorumlu tuttu. Bu dava nedeniyle SpaceX’le olan çalışmasını askıya almak zorunda kalan NASA, astronotlarını iki defa Ay’a götürecek olan aracın geliştirme sürecini durdurmuştu. Bu nedenle Nelson’un açıklamasından önce 2024 hedefi konusunda akıllarda soru işareti oluşmuştu.

NASA, Starship temelli Ay iniş sistemi için SpaceX ile geçtiğimiz nisan ayında 2.9 milyar dolarlık bir sözleşme imzalamıştı. Normalde bir görev için birden fazla şirketle çalışan ajans, bu sefer sadece Elon Musk’ın şirketiyle anlaşmıştı. Jeff Bezos’un sahibi olduğu Blue Origin de bu tercih nedeniyle NASA aleyhine dava açmıştı. NASA, Blue Origin’i normalden daha yüksek bir sözleşme bedeli teklif edip daha sonra pazarlık yaparak fiyat indirmeye çalışmakla suçlamıştı. Ajans, Artemis I test yolculuğunu da bir süre önce 2022’nin şubat ayına ertelemişti.

İLGİLİ HABERLER