Teknoloji

Myanmar darbe protestolarını engellemek için interneti kapattı

myanmar darbe protestoları

Myanmar, darbe protestolarını susturmak amacıyla internet erişimindeki sansürü biraz daha artırdı. BBC News’in NetBlocks’a dayandırdığı habere göre, 6 Şubat itibarıyla ülkede internet neredeyse tamamen kapatılmış durumda. Bağlantının normal seviyenin yüzde 16’sında olduğu belirtilirken; daha önce VPN’le aşılabilen engellerin hâlihazırda oldukça zor aşıldığı ifade edildi.

Myanmar’da daha önce Facebook’a erişim engellenmişti. Daha sonra Twitter ve Instagram da yasak listesine dahil edilmişti. Myanmar Bilgi Bakanlığı’ndan geçtiğimiz hafta yapılan açıklamada, sosyal ağların insanları kavgaya teşvik ettiği belirtilmişti.

Myanmar’da darbecilerin internet kısıtlamalarını kısa süre içinde gevşetmesi pek muhtemel görünmüyor. Zira tüm baskılara rağmen, darbeye karşı protestolar ülke genelinde devam ediyor.

Myanmar darbe protestolarını engellemek için internet erişimini kısıtlayarak başka otoriter rejimlerin yolundan gidiyor. İran ve Mısır’da da bu tarz kısıtlamaların örnekleri daha önce görülmüştü. Protestoların organizasyonunu ve dünyaya duyurulmasını englelemek isteyen darbeciler internet erişimini kısıtlasa da, bunun etrafından dolaşmanın mümkün olduğu da biliniyor.

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER