Teknoloji

Mozilla Yahoo ile beş yıllık anlaşma imzaladı, Firefox’un varsayılan arama motoru değişti

mozilla firefox
Teknoblog içeriklerine Google Haberler’de abone olun:

mozilla-firefox-logo-080113

Yahoo ve Mozilla beş yıllık bir anlaşma imzaladı. Anlaşma kapsamında Mozilla’nın mobil ve masaüstü Firefox internet tarayıcılarında Yahoo’nun arama motoru ABD’deki kullanıcılar için varsayılan arama motoru olacak.

Yahoo aralık ayından itibaren Firefox kullanıcılarına yeni genişletilmiş arama işlevini sunmaya başlayacak, ayrıca anlaşma dahilinde Firefox’un Takip Etme işlevlerini de destekleyecek. Anlaşma gelecekteki ürün entegrasyonlarını da kapsıyor, ancak her iki şirket de bunların ne olacağı noktasında henüz net bir açıklama yapmaktan kaçınıyor.

Firefox son yıllarda yaklaşık yüzde 17’lik pazar payı kaybetti. Mozilla CEO’su Chris Beard’a göre, Firefox kulanıcıları her yıl 100 milyardan fazla web araması gerçekleştiriyor, anlaşma sonucunda bu potansiyel de Yahoo’ya kanalize edilmiş olacak.

ABD’deki istatistiklere bakıldığında web aramalarının sadece yüzde 10’unun Microsoft Bing tarafından desteklenen Yahoo arama motoru üzerinden yapıldığı görülüyor. Google ve Bing ise son yıllarda önemli ilerlemeler kaydetti. Yahoo da giriştiği bu işbirliğiyle pazar payını daha da artırmayı hedefliyor. Yahoo CEO’su Marissa Mayer da Yahoo olarak arama ürününe sonuna kadar inandıklarını, bunun kendileri için bir yatırım, fırsat ve büyüme alanı olduğunu kaydetti.

Yaklaşık on yıldır Firefox’un varsayılan internet tarayıcısı Google olmuştu. Bu yeni anlaşma önemli bir değişimi de beraberinde getirmiş olacak. Bu arada söz konusu anlaşmanın sadece ABD’deki Firefox kullanıcılarını kapsayacağını söyleyelim. Mozilla Rusya’da varsayılan arama motoru olarak Yandex’i kullanıyor, ayrıca başka ülkelerde de farklı işbirliklerine gidiyor. Bu arada şirket ABD’deki Firefox kullanıcıları için Google, Bing, DuckDuckGo, eBay, Amazon, Twitter ve Wikipedia’yı arama motoru alternatifleri olarak sunmayı sürdürecek.

İLGİLİ HABERLER