Teknoloji

Mozilla Firefox şifre ve e-posta adreslerini de koruyacak

mozilla firefox 82 android

Mozilla, Firefox internet tarayıcısında kullanıcıların şifrelerini yönetmesini ve korumasını kolaylaştıracak yenilikler sunmaya hazırlanıyor. İstenmeyen e-postaların azaltılmasına yönelik çalışmalar da ayrıca devam ediyor.

Firefox için hazırlanan en son güncellemede, Firefox Lockwise adını taşıyan gelişmiş bir şifre yöneticisi bulunuyor. Bu yönetici, kullanıcıların tarayıcının Girişler ve Şifreler sayfası üzerinden şifrelerini almasını mümkün kılıyor. Ancak bunun için bilgisayarın da şifresini girmek gerekiyor.

Bu yöntem, Google Chrome’un şifre yönetimi yaklaşımıyla benzerlik gösteriyor. Firefox Lockwise, şifrelerin korunması için başka şekillerde de kullanıcılara yardımcı oluyor.

Lockwise, birden fazla platformda kullanılan bir şifrenin düzenlenen bir siber saldırıda açığa çıkması durumunda şifre değişikliği yapılması için uyarıda bulunuyor. Lockwise’ın içindeki şifre oluşturma aracı ise harf, rakam ve sembol kombinasyonlarıyla güvenli şifreler hazırlayabiliyor.

Mozilla, diğer taraftan da deneysel bir özelliği test ediyor. Bir eklenti aracılığıyla test edilen bu özellik, “Private Relay” olarak adlandırılıyor. Private Relay, internetteki formları kullanıcıların kişisel e-posta adresleri yerine “özel, gelişigüzel oluşturulmuş ve anonim” e-posta adresleriyle dolduruyor. Bu adreslere gelen e-postalar, Mozilla tarafından kullanıcıların gerçek e-posta adreslerine yönlendiriliyor. Böylelikle kullanıcılar ihtiyaç duydukları bilgilere yine erişebiliyor.

Private Relay, kullanıcıların “takma” e-posta adreslerini silmelerini de mümkün kılıyor. Böylelikle gelen kutusunu istenmeyen e-postalara karşı korumak da kolaylaşıyor.

Private Relay şu anda sadece davetiye gönderilen Mozilla Firefox kullanıcıları tarafından test edilebiliyor. Ancak özelliğin bu yıl içinde tüm kullanıcılara açılması bekleniyor.

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER