Teknoloji

İlk Mozilla Firefox OS telefonu önümüzdeki yaz Avrupa’da çıkıyor

Teknoblog içeriklerine Google Haberler’de abone olun:

Mozilla, Mobil Dünya Kongresi kapsamında düzenlediği basın toplantısında Firefox OS’in tüketicilerle buluşacak sürümüyle ilgili bazı bilgiler verdi. Alcatel, LG ve ZTE ile yola çıkan şirket Firefox OS telefonlarını ilk etapta dokuz ülkede piyasaya çıkarmayı hedefliyor. İlk olarak Polonya’da, bu ülkede faaliyet gösteren Deutsche Telekom işbirliğiyle platformun çıkışı yapılacak. Lansman Alcatel’in One Touch adlı cihazıyla gerçekleştirilecek. 3.5 inç ekrana sahip olan Alcatel One Touch’ta 1 GHz işlemci, 3.2 megapiksel arka kamera, 256 MB RAM, 512 MB dahili bellek ve SD kart yuvası yer alıyor.

mozilla-firefox-os-zte-240213

Öte yandan Alcatel’in Firefox OS’in yanı sıra Android 4.2 ile çalışacak bir başka telefonu daha bulunuyor. One Touch Idol X olarak adlandırılan bu üst sınıf akıllı telefonda 5 inç, 1080p çözünürlüklü ekran, dört çekirdekli 1.2 GHz işlemci, 16 GB dahili bellek ve SD kart yuvası bulunuyor. 13 megapiksel arka kamera ve 2000 mAh kapasiteli batarya da diğer özellikler arasında.

Mozilla’nın Firefox OS projesindeki bir başka ortağı olan ZTE de Open adı verilen bir cihazı piyasaya sürecek. 3.5 inç HVGA ekran barındıran bu cihazda Cortex A5 tabanlı işlemci yer alacak. Bu telefon küçük tasarımıyla dikkat çekiyor.

Mozilla’nın Firefox OS’i ilk etapta Brezilya, Kolombiya, Macaristan, Karadağı, Polonya, Sırbistan, İspanya ve Venezuela gibi ülkelerde piyasaya sürme planı bulunuyor. Bu ülkelerde Firefox telefonları 2013 içerisinde piyasaya girmiş olacak. Şirket bu telefonların piyasaya girişi için 17 farklı mobil operatörle işbirliğine gidecek. Bunların arasında América Móvil, Deutsche Telekom, Telefónica ve Telenor bulunuyor. Ayrıca Etisalat, Hutchison Three Group, KDDI, KT, Megafon, SingTel gibi mobil operatörler de ileride Firefox OS tabanlı telefonları abonelerine sunmayı amaçlıyor. Öte yandan Mozilla CEO’su Gary Kovacs Firefox OS’in ABD’ye de 2014 içinde gireceğini kaydetti. Ayrıca Mozilla basın toplantısı sırasında Huawei’nin de günün birinde bir Firefox cihazı çıkaracağını açıkladı.

İlgili >> Mozilla Blog

[Görsel – Pocket-lint]

İLGİLİ HABERLER