Teknoloji

Motorola’nın 5G Moto Mod’unun içinde Snapdragon 855 var

moto z3 moto 5g mod

Motorola 5G trenine ilk atlayan üreticilerden bir tanesi oldu. Şirket geçtiğimiz ağustos ayında 5G Moto Mod adını verdiği aksesuarını tanıtmıştı. ABD’li mobil operatörlerin 5G şebekelerini faaliyete geçirmeye hazırlandığı bir ortamda, bu aksesuar da Amerikan yetkili düzenleyici kuruluştan onay aldı. Bağlandığı Android cihaza 5G desteği kazandıran bu cihazın, düşünüldüğünden daha karmaşık bir yapıya sahip olduğu ortaya çıktı.

Motorola, 2018’in ortalarında Moto Z3’ü tanıtmıştı. Bu akıllı telefon, 5G şebekelerinin henüz mevcut olmadığı bir ortamda”5G’ye hazır” ilk cihaz olarak nitelendirilmişti. Aslında Moto Z3’te kutudan çıktığında 5G desteğini sunacak herhangi bir mekanizma bulunmuyor.

Telefonun sözü edilen 5G desteği bir aksesuara bağlı. Bu aksesuar sayesinde daha önce bir Motorola Moto cihazı satın almış olanlar, yeni bir 5G destekli akıllı telefon satın almak yerine 5G Moto Mod’u cihazlarına takarak daha yüksek şebeke hızlarından yararlanabilecek. Bu cihaz Motorola ve mobil operatör Verizon’ın iş birliği doğrultusunda geliştirilmişti.

Ne Motorola ne de Verizon, 5G Moto Mod cihazının piyasaya ne zaman satışa çıkacağını net bir şekilde belirtmemişti. Bunun yerine 2019’da çıkacağı bilgisi paylaşılmıştı. Görünen o ki, gizemli tarih yaklaşıyor. Motorola’nın Mods modüler sistemini destekleyen akıllı telefonların arkasına takılabilen bu 5G eklentisi, Amerikan Federal İletişim Komisyonu (FCC) onayını aldı.

Bu kuruluş 5G Moto Mod’un halka açık şebekelerde kullanılabilmesi için onay verdi. Motorola, bu cihazın takıldığı ürünlere büyük performans artışı sağlayacağını vadediyor. Verizon ise 5G şebekesinin, kapsamaya bağlı olarak 5 Gbps’ye varan hızlara ulaşabileceğini belirtiyor.

Ne var ki, 5G Moto Mod sadece bir modem ve bazı anten parçalarından oluşmuyor. İçinde Qualcomm’un X50 5G modemi bulunuyor. Bu modem 2016 yılında tanıtılmıştı, ancak henüz yeni yeni pazara çıkıyor. Tasarımına bağlı olarak, X50’nin çalışması için Snapdragon 855 yongasete ihtiyaç bulunuyor.

Bu da demek oluyor ki, Motorola’nın Moto Mod’u sadece X50 modemi değil, aynı zamanda Snapdragon 855 işlemciyi de barındırıyor. Aynı zamanda 5G’nin çalışması için gerekli olan QTM052 anten sistemi de bulunuyor. İlginçtir ki, bu durum Mod’u, bağlandığı Moto Z3 akıllı telefondan daha güçlü hâle getiriyor. Moto Z3’te Snapdragon 835 işlemci bulunuyor. Aynı zamanda Motorola, Mod’a telefondan bağımsız olarak 2000 mAh kapasiteli bir pil de yerleştirmiş.

Ne yazık ki, 5G Moto Mod’un Snapdragon 855 işlemcisini telefondaki uygulamalar ve diğer işlevler için kullanma şansı bulunmuyor. Bu aksesuarın karmaşıklığı, umulduğu kadar ucuz olmayacağı anlamına da geliyor. Ne Verizon ne de Motorola ürünün fiyatı hakkında resmi bir açıklama yapmadı. Ne var ki; ekranı ve kameraları haricinde, işlemcisi, modemi, anteni ve piliyle yeni bir akıllı telefonun birçok parçası satın alınmış olacak.

Motorola 5G Moto Mod fiyatının ne olacağını zamanla göreceğiz. Verizon, 5G kapsama alanı içindekilerin hizmetten yararlanmasını teşvik etmek amacıyla bu cihazı kampanyalar veya indirimlerle sunabilir.

2019 Mobil Dünya Kongresi’nin başlamasına sadece birkaç gün kaldı. Barselona’da düzenlenecek etkinlikte en çok duyacağımız haberler muhtemelen 5G ile ilgili olacak. Motorola ve Verizon da orada bazı haberler verirlerse, şaşırtıcı olmaz.

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER