Teknoloji

Moderna’dan Pfizer ve BioNTech’e COVID-19 aşısı davası

moderna covid-19
Teknoblog içeriklerine Google Haberler’de abone olun:

En yaygın kullanılan COVID-19 aşılarından birini geliştiren Moderna, bir diğer yaygın kullanılan aşıyı geliştiren Pfizer ve BioNTech‘i dava etti. Şirket, rakiplerinin COVID-19 aşılarını hazırlarken kendi teknolojisini kopyaladığını öne sürüyor.

Yapılan açıklamada, Pfizer ve BioNTech’in mRNA teknolojisi için 2010 ila 2016 yılları arasında alınan patentleri ihlâl ettiği öne sürüldü. Moderna hem kendi merkezinin bulunduğu ABD’de hem de BioNTech’in merkezinin bulunduğu Almanya’da dava açtı.

Moderna tarafından CEO Stéphane Bancel’in imzasıyla yapılan açıklamada şu ifadeler yer alıyor: “Bu davaları öncüsü olduğumuz, oluşması için milyarlarca dolar harcadığımız ve COVID-19’dan önce patentlerini aldığımız yenilikçi mRNA teknolojisi platformunu korumak için açtık. İnşa etmeye 2010’da başladığımız ve koronavirüslerle ilgili patentlerini 2015 ve 2016’da aldığımız bu platform, bizim pandemi sırasında çok kısa sürede güvenli ve çok verimli bir COVID-19 aşısı geliştirmememizi sağladı.”

COVID-19 aşısını geliştirme sürecinde ABD’de devletten 2.5 milyar dolar destek alan şirket, 2020’de bir açıklama yapmış ve pandemi süresince COVID ile ilgili patentlerinin kullanımına müsade edeceğini belirtmişti. Ancak geçtiğimiz mart ayında yapılan açıklamada, gelişmiş ülkelerde COVID-19 aşısı üretenlerden Moderna’nın fikri mülkiyetine saygı göstermeleri istenmişti.

Moderna’dan yapılan açıklamada, 8 Mart’tan önceki eylemler için herhangi bir tazminat talep edilmediği ve Pfizer-BioNTech aşısının kullanımının engellenmeyeceği belirtildi. Pfizer cephesinden şimdilik konuyla ilgili bir açıklama gelmedi.

İLGİLİ HABERLER