Teknoloji

Microsoft “yeni ve modern” işletim sisteminin işaretini verdi

microsoft copilot ai

Microsoft, Tayvan’ın başkenti Taipei’de düzenlenen Computex 2019’da yeni bir işletim sisteminin ilk ipuçlarını verdi. Şirketin tüketici ve cihaz satışlarından sorumlu kıdemli başkan yardımcısı Nick Parker, etkinlikte yaptığı konuşmada şirketin geleceğe dair işletim sistemi planlarıyla ilgili bilgi verdi.

Microsoft’un Computex etkinliğinde uzun süredir beklenen Windows Lite’ı duyurabileceği konuşuluyordu. Ancak bu beklenti gerçeğe dönüşmedi. Buna rağmen, şirket gelecek dönemdeki hamleleri konusunda önemli ipuçları verdi.

Parker; Microsoft’un yeni işletim sisteminde pürüzsüz güncellemelerin sağlanması, güvenliğin varsayılan olarak yüksek seviyede tutulması, sürdürülebilir performans ve sabit bağlantı gibi konulara odaklanacak araç setlerinin bulunacağını belirtti. Microsoft yöneticisinin konuşmasında “modern bir işletim sistemi” referanslarının yoğunluğu da dikkat çekti. Bulut tabanlı deneyimler, yapay zekâ ve çoklu giriş sistemleri de Parker’ın konuşmasında vurgu yaptığı konular arasında yer aldı. Kavramsal tanıma sistemleri, Android telefonların ekranlarının PC’ye yansıtılabilmesi, bilgisayarın klavye ve faresinin akıllı telefondaki uygulamalarla etkileşime girmek için kullanılması gibi özellikler de Parker’ın konuşmasında yer buldu.

Bu özelliklerden bazılarının Windows’un mevcut yapısına sorunsuz biçimde entegre edilmesi muhtemel görünüyor. Ancak Microsoft uzun vadede işletim sistemini tamamen yenilemeyi ve Windows 10 S gibi denemelerin de ötesine geçmeyi hedefliyor. Şirket hâlihazırda Windows 10’un 2020’den önce yayınlanamayacak bir versiyonunu test ediyor. Bunun Nick Parker’ın bahsettiği “modern işletim sistemi” olup olmadığını görmek içinse biraz daha sabırla beklemek gerekiyor.

İLGİLİ HABERLER