Teknoloji

Microsoft Xbox One’ın grafik performansını artırıyor

Kasım ayında yeni nesil oyun konsolu Xbox One’ı satışa sunmaya hazırlanan Microsoft, bu tarih öncesinde konsolun grafik performansını artırmaya hazırlanıyor. Major Nelson tarafından hazırlanan podcast’e konuşan Xbox Live’ın başkan yardımcısı Marc Whitten, şirketin mayıs ayındaki resmi duyurunun ardından Xbox One’da gerçekleştirdiği değişiklikleri özetledi. Whitten şirket içi testler için hazırlanmış bir beta sürüm sistemin yolda olduğunu, yazılımcılara da Xbox One oyunlarını geliştirmekte kullanacakları kitlerin ulaştırıldığını dile getirdi. Ancak günün en büyük haberi Microsoft’un Xbox One’ın grafik işlemcisinin hızını 800 MHz’den 853 MHz’ye yükseltmesi oldu.

xbox-one-220513 (640 x 441)

Grafik işlemcisinin hızının yükseltileceğine dair haberler daha önce de gündeme gelmişti. Whitten’ın bu haberi doğrulaması Microsoft’un Xbox One ile PlayStation 4 arasındaki performans farkını kapatma konusunda kararlı olduğunu gösteriyor. Her iki konsolda da AMD Jaguar işlemcinin kullanılacağı bilinirken, işlemci hızlarının da birbirine yakın olması bekleniyor. Sony’nin sisteminde daha fazla ham grafik gücünün kullanılmasıysa iki konsol arasında grafik farkının oluşmasına neden oluyor. Her ne kadar Microsoft grafik işlemcisinin hızını artırarak yüzde 6.5’lik bir performans artışı sağlayacak olsa da, PlayStation 4’ün ham grafik gücü sayesinde Xbox One’a karşı yüzde 40’lık bir avantajı söz konusu.

Aynı oyunun PS4 ve Xbox One performanslarını yan yana görene kadar Microsoft’un gerçekleştirdiği değişikliklerin sonucu hakkında bir şey söylemek zor gözüküyor. Doom’un geliştiricisi John Carmack daha önce yaptığı bir açıklamada iki konsolun birbirine çok yakın olduğunu ve Sony’nin geliştirici araçları konusunda önemli aşamalar kaydettiğini söylemişti. Sony daha büyük hafıza bant genişliği ve daha hızlı sistem hafızasıyla biraz daha avantajlı gözükse de, mimarideki benzerlikler PlayStation 4’ü geliştiricilerin ilk etapta kullanmak istemeyebileceği ekstra kaynaklarla başbaşa bırakıyor. Microsoft hafıza alanındaki boşluğu yüksek hızlı ve daha az gecikmeli eSRAM’i daha düşük RAM için bir tampon olarak aşmayı hedefliyor, ancak sıklıkla kullanılan bu taktiğin gelişticiler için işleri biraz daha zor hale getirdiği ifade ediliyor.

Kağıt üzerinde Xbox One ve PS4 oldukça yakın gözükse de, işin sadece teknik özelliklerden ibaret olmadığı pek çok kişinin malumu. Oyunlar, politikalar, uygulamalar, eğlence ve gelecekte piyasaya sürülecek aksesuarlar ile yayınlanacak güncellemeler iki oyun konsolu arasındaki mücadelenin galibini belirlemede önemli rol oynayacak.

İlgili >> Major Nelson

İLGİLİ HABERLER