Teknoloji

Microsoft’tan Windows 10 PC, telefon ve tabletler için evrensel uygulamalar

Teknoblog içeriklerine Google Haberler’de abone olun:

microsoft-windows-10-office-outlook

Windows 10 ile farklı kategorilerdeki cihazların birbirleriyle uyum içinde çalışmasını amaçlayan Microsoft, bu vizyon doğrultusunda hazırladığı evrensel uygulamalarını görücüye çıkardı. Windows 10 işletim sistemli PC, telefon ve tabletler için tasarlanan bu uygulamaların kullanıcılara sıkıntı yaşatmadan tüm cihazlarda aynı performansı göstermesi amaçlanıyor.

Şirket evrensel uygulamalarının işleyişini göstermek için Microsoft Office’in akıllı telefonlar ve 8 inçten küçük ekranlı tabletlerde çalışacak versiyonundan faydalandı. Gerçekleştirilen ön izlemede Word motorunun tam sürümünü barındıran yeni Outlook uygulaması dikkat çekerken, farklı cihazlarda çalışabilen PowerPoint uygulaması da tanıtıldı.

Microsoft’un evrensel uygulamalar konusunda izlediği stratejinin Apple’ın kendisine ait iOS ve OS X uygulamalarıyla ilgili stratejisinden farklı olduğunu belirtmek gerekiyor. Apple uygulama tasarımında cihazın türüne göre bir yaklaşım izlerken, Microsoft ”Continuum” adını verdiği bir prensip çerçevesinde farklı formatlar arasında geçiş yapan uygulamalar hazırlıyor.

Continuum prensibi sayesinde Windows cihazda bir klavye olmadığını farkettiği anda uygulamayı tablet moduna taşıyor. Klavye ve fare bağlantısı yapıldığı zaman ise tekrar pencere görünümüne geri dönülüyor. Microsoft’un ekim ayındaki etkinlikte duyurduğu Continuum’un işleyişinde şu an için bir değişiklik bulunmuyor.

[Görsel – The Verge]

İLGİLİ HABERLER