Teknoloji

Microsoft Windows 10 lisans satışını bu ay sonunda bitiriyor

microsoft windows 10

Microsoft, bu ayın sonlarında Windows 10 Home ve Pro işletim sistemi indirmelerini satıştan kaldırıyor. İndirmeler, Windows 10 için lisans anahtarlarını içeriyor, bunlar indirmeyi etkinleştirmek ve kullanmak için gereklidir. Bu hamle, Microsoft’un 14 Ekim 2025’te Windows 10’u resmi olarak desteklemesini durdurmasına iki yıldan daha uzun bir süre varken geldi.

Microsoft, satışlar için son tarih olan 31 Ocak’ı not etmek üzere yakın zamanda Windows 10 ürün sayfalarını güncelledi, ancak şirketin Amazon gibi perakendecilerden temin edilebilen benzer indirmeleri ve lisans anahtarlarını nasıl yöneteceği belli değil. Microsoft’tan Windows 10 lisans anahtarları ve üçüncü taraf satıcılardan indirmeler hakkında henüz herhangi bir yorum gelmezken, şirket yalnızca kendi satışlarını kaldırma planlarını doğruluyor.

Microsoft’un Windows 10 ürün sayfasında “Windows 10, 31 Ocak 2023 tarihinden sonra artık satın alınamayacaktır. Windows 10, 14 Ekim 2025 tarihine kadar bilgisayarınızın virüslerden, casus yazılımlardan ve diğer kötü amaçlı yazılımlardan korunmasına yardımcı olan güvenlik güncelleştirmeleriyle desteklenmeye devam edecektir. ” ibaresi yer alıyor.

Windows 10 lisansını üçüncü taraflardan bulmak mümkün olacak

Microsoft, son kullanıcılara yönelik kendi Windows 10 işletim sistemi lisans satışlarını sonlandırırken, Windows 10 lisans anahtarları ve hatta işletim sistemi önceden yüklenmiş dizüstü bilgisayarlar ve PC’ler, Microsoft işletim sistemini desteklemeyi bırakmadan önce oldukça uzun bir süre üçüncü taraf satıcılardan ve diğer yetkili kuruluşlardan edinilebilecek gibi görünüyor.

Microsoft, Windows 10’u Temmuz 2015 sonunda kullanıma sunmuştu. Bu işletim sistemi, geleneksel Başlat menüsünü ve düğmesini kaldırdığı ve baştan sona dokunmayla kullanılabilen bir arayüzü benimsemiş olduğu için geniş çapta eleştirilen Windows 8’i takip etmişti. Aynı zamanda Windows 10, Microsoft’un bir hizmet gibi çalışan sürüm olarak nitelendirdiği, sürekli güncellenen ve hatta bir ara “Windows’un son sürümü” olarak nitelendirile ilk Windows sürümüydü.

İLGİLİ HABERLER