Teknoloji

Microsoft Windows 10 içinde Linux GUI uygulamalarının kapısını açtı

microsoft windows 10 linux gui

Microsoft, Windows 10 test kullanıcılarının Linux GUI uygulamalarına erişmesine izin vermeye başlıyor. GUI uygulamalarına yönelik desteğin ilk önizlemesi dün itibarıyla Windows Insider kullanıcıları için sunuldu. Bu sayede geliştiricilerin Linux uygulamaları oluşturmak ve test etmek için GUI düzenleyicileri, araçları ve uygulamaları çalıştırmalarına olanak tanınıyor. Şirket geçen yıl Windows 10’a tam bir Linux çekirdeği ekledikten sonra, bu da Microsoft’un Linux için Windows Alt Sistemi (WSL) için sunduğu önemli bir uzantı oldu.

Daha önce üçüncü taraf bir X sunucusu kullanarak Windows içinde Linux GUI uygulamalarını çalıştırmak mümkün olsa da, Microsoft’un resmi desteği, uygulamaların ve araçların sorunsuz çalışması için GPU donanım hızlandırmanın da olduğu anlamına gelir. Ses ve mikrofon desteği de en baştan geliyor, böylece Linux geliştiricileri video oynatıcıları ve iletişim uygulamalarını kolayca test edebilir veya çalıştırabilir.

Bunların tümü, Windows kullanıcılarının X11 yönlendirmesini kullanmak zorunda kalmadan ve kullanıcıların bir X sunucusunu manuel olarak başlatmasına gerek kalmadan etkinleştiriliyor. Bir Linux GUI uygulamasını çalıştırmaya çalıştığınızda Microsoft otomatik olarak bir yardımcı sistem dağıtımını başlatır ve bir Wayland, X sunucusu, darbeli ses sunucusu ve bunun Windows içinde çalışması için gereken diğer her şeyi içerir. Bir uygulamayı ve WSL’yi sonlandırdığınızda, bu özel dağıtım da sona erer. Bu bileşenlerin tümü, normal Windows uygulamalarının yanı sıra Linux GUI uygulamalarını çalıştırmayı çok kolaylaştırmak için bir araya geliyor.

Ayrıca Microsoft bu son test yapısında Windows Görev Yöneticisi için yeni bir eko modu test ediyor. Bu, Görev Yöneticisi içindeki süreç kaynaklarını azaltmanıza olanak tanıyan deneysel bir özelliktir. Gerçekten birden çok sistem kaynağını kullanmaya başlayan uygulamaları dizginlemek için tasarlanmıştır ve bir uygulamayı geçici olarak geri almak istiyorsanız yararlı olabilir.

Linux GUI uygulamalarını Windows 10’da veya bu yeni Görev Yöneticisi özelliğinde test etmekle ilgileniyorsanız, Dev Channel’dan en son Windows Insider 21364 derlemesini yüklemeniz gerekiyor. Dikkat edin, çünkü bunlar günlük olarak güvendiğiniz makineler için değil, geliştirici derlemeleri olarak tasarlanmıştır.

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER