Teknoloji

Microsoft Windows 10 için yeni bir tablet deneyimi hazırlıyor

microsoft windows 10 kasım 2019 güncellemesi office

Microsoft Windows 10 için tablet deneyimini yeniden tasarlamayı planlıyor. Yazılım devi 2’si bir arada dönüştürülebilir PC’ler için yeni bir tasarımı test ediyor. Yeni düzen, kullanıcı arayüzünü mevcut masaüstü tasarımına biraz daha benzer hâle getiriyor.

Şu anda Windows 10 tablet biçiminde kullanımda biraz daha bu cihazlar için optimize edilmiş bir kullanıcı arayüzü sunuyor. Cihaz tablet moduna geçtiğinde otomatik olarak ayarlanan bu tablet modunda, görev çubuğu simgeleri kaldırılıyor, Başlat menüsü ise tam ekrana yayılıyor. Microsoft, şimdi bu tasarım değişikliklerinin bazılarından vazgeçiyor. Ancak 2’si bir arada PC’ler için bazı dokunma dostu unsurları tutuyor.

Yeni tablet deneyiminde, masaüstü tam ekranda kalmayı sürdürüyor. Görev çubuğu da görünür kalıyor ve aralarındaki boşluk artırılıyor. Etkinleştirildiği takdirde, arama kutusu bir simge olarak küçültülüyor. Herhangi bir metin alanına tıklattığınızda ise dokunmatik klavye görünecek. Dosya Gezgini de dokunmatik ekran için optimize edilmiş bir görünüme geçiş yapıyor.

Microsoft, yeni arayüzü Windows Insiders kullanıcıları ile test etmeye başladı ve bu tasarımı beta olarak nitelendiriyor. Yani, gelecekte geri bildirimlere göre tasarımda değişiklikler olabilir, yeniden şekillendirilebilir. Her ne olursa olsun, bu yeni tasarımı Microsoft’un Windows 10’da sunduğu özel tablet deneyimden uzaklaşacağı şeklinde yorumlamak henüz zor. Tablet odaklı değişiklikler, Surface Pro gibi cihazlarda klavyeyi çıkardığınız anda otomatik olarak uygulanacak. Microsoft, özel tablet modunun kalacağını, ancak bunu elle etkinleştirmenin gerekeceğini kaydetti.

Windows 10 tabletler için yine özel tablet modu kullanılacak

Microsoft, Windows 8’de sunduğu bir yığın tablet özelliğini çoktan kaldırmıştı. Bunlar özellikle hibrit cihazlarda iyi şekilde çalışıyordu. En son oynamalar Windows 7’nin dokunma dostu iyileştirmelerindekine benzer bir seviyeye indiğimizi gösteriyor. Bu değişiklikler sadece 2’si bir arada cihazlar için yapılıyor.

Yani Windows 10 ile çalışan özel tabletlerde yine işletim sisteminde bulunan eksiksiz tablet deneyimi kullanılacak. Her ne olursa olsun, Microsoft kullanıcılardan geri bildirimlerini bekliyor. Windows tablet tutkunları da bu değişikliklerle tanışmaya ve test etmeye fazlasıyla hevesli olacaktır.

Tablet deneyimine dair değişikliklere ek olarak Microsoft, Windows 10 PC’leri sıfırlamak ve yeniden kurmak için bulut indirme seçeneğini de test ediyor. Bu özellik macOS’te yıllardır yer alıyordu. Ayrıca bir süredir bazı Surface cihazları için de sunuluyordu. Bulut indirme seçeneği Windows kullanıcılarına işletim sistemini, yerel disk alanına yüklemeyi gerektirmeden veya bir kurtarma USB sürücüsü kullanmadan, hızlıca yeniden kurma imkanı sunacak.

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER