Teknoloji

Microsoft ve Amazon 10 milyar dolarlık ihale için yarışacak

microsoft amazon

Microsoft ve Amazon, ABD Savunma Bakanlığı’nın (Pentagon) 10 milyar dolarlık bulut bilişim ihalesinde sona kalan iki şirket oldu. Pentagon’un altyapısının buluta taşınma süreci, JEDI projesi adı altında yürütülüyor. 2017’de duyurulan projenin ihalesini alabilmek için dünyanın en önemli şirketleri büyük bir mücadeleye girmişti. Google, yapay zekâ ilkelerini gerekçe göstererek sürece dahil olmamıştı.

Tıpkı gerçek hayattaki rekabetlerde olduğu gibi, bu rekabette de drama dozu oldukça yüksek. IBM ve Oracle da ihaleyi almak için teklif verseler de, son ikiye kalmayı başaramamıştı. Oracle da bunun üzerine daha önce JEDI projesi üzerinde çalışan bir Amazon personeline dava açmış ve süreçlerde haksız bir etki yapıldığı iddiasında bulunmuştu. Pentagon ise eski bir çalışanının Amazon’a geçmesinin karar sürecini etkilemediğini açıklamıştı.

Hem Microsoft hem de Amazon son zamanlarda bulut bilişim konusuna ciddi yatırım yapıyor. Bu büyüklükte bir devlet sözleşmesinin her iki şirkete de büyük bir katkı sağlayacağını görmek zor değil. Başarı motivasyonunda iki şirket arasındaki rekabetin önemli bir rol oynadığı da rahatlıkla söylenebilir. Bu oldukça kârlı ihaleyi kimin kazandığı temmuz ayının ortasında belli olacak.

İLGİLİ HABERLER