Teknoloji

Microsoft tablet pazarında ilk beşe girdi

microsoft surface go 3

Üretkenlik odaklı mobil cihazlara olan ilginin artmasına paralel olarak Surface serisini yenileyen Microsoft, bu hamlesinin karşılığını küresel tablet pazarında ilk beşe girerek aldı. Yazılım devi ilk defa dünyanın en büyük tablet üreticileri listesinin zirvesine yaklaştı.

Pek çok mobil cihaz üreticisi, küresel çip krizi nedeniyle ihtiyaç duydukları bileşenleri bulmakta zorlanıyor. Strategy Analytics’in araştırmasına göre, bu sıkıntılar nedeniyle tablet pazarı 2021’de büyüyemedi. Tedarik zincirindeki krizin 2022’nin ilk çeyreği itibarıyla gevşeyebileceği belirtilse de, bunun tablet pazarına yansımasının ne zaman olacağı konusunda bir tarih verilemiyor.

Strategy Analytics direktörlerinden Eric Smith, tablet pazarının durumunu şu sözlerle değerlendirdi: “Geçtiğimiz yılın son çeyreğinde aşılama başlamamıştı. Dolayısıyla bu çeyrekle bir karşılaştırma yapmak çok kolay değil. Buna bir de tablet üreticilerini eklenen bileşen tedarik sıkıntıları eklenince ortaya hayal kırıklığı yaratan bir çeyrek çıkıyor. 2021’in sonunda arzın talepten çok daha fazla olması nedeniyle gelirlerin belli bir seviyeyi geçememesi de pek çok üreticinin problem ettiği bir durum oluyor. 2022’yle birlikte arzdaki sıkıntının aşılmaya başladığı belirtilse de, biz bu durumun yaz sonuna kadar bitmesini beklemiyoruz.”

Sektör analisti Chirag Upadhyay ise şu ifadeleri kullandı: “Yıl genelinde tablet satışları bir önceki yıla göre yüzde 3 oranında düştü ve 183.1 milyon seviyesinde kaldı. Talep yıl boyunca yüksek olsa da, yıl sonu itibarıyla bileşen sıkıntıları tüm kullanıcıları vurdu. Bunun temelinde de iki faktör bulunuyor. İlki, üreticilerin evden çalışma ihtiyaçlarını karşılamak için dizüstü bilgisayar üretimine ağırlık vermesi. İkincisi ise akıllı telefon ve tabletlerin kullandığı ortak bileşenleri paylaştırmanın zorluğu.”

2021’in dördüncü çeyreğinde Apple’ın sevkiyatları yüzde 22 oranında düştü ve 14.6 milyonda kaldı. Şirketin küresel pazar payı ise yüzde 1 oranında artışla yüzde 31’e çıktı. İkinci Samsung’un sevkiyatları ise yüzde 28 oranında düştü. 2021’in son üç ayında 7.3 milyon tablet satan Samsung’un pazar payı yüzde 0.7’lik düşüşle yüzde 16’ya gerilediği belirtildi.

Üçüncü sıradaki Amazon’un satışları ise yüzde 13 oranında geriledi. 5.8 milyon tablet satan Amazon’un pazar payı ise yüzde 1.7 oranında arttı ve yüzde 12’ye yükseldi. Dördüncü Lenovo ise yüzde 17’lik kayıpla 4.6 milyon tablet sevkiyatı gerçekleştirdi. Şirketin pazar payı da yüzde 1’lik artışla yüzde 10’a ulaştı.

İlk beşin en yeni üyesi olan Microsoft ise 1.9 milyon tablet sattı. Şirketin satışları 2020’nin dördüncü çeyreğine göre yüzde 1 azalsa da, pazar payı da yüzde 1 oranında arttı ve yüzde 4 seviyesine çıktı.

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER