Teknoloji

Microsoft Progressive Web Uygulamalarını Windows uygulamalarına çeviriyor

microsoft edge

windows 10 microsoft edgeEğer Android cihaz kullanıyorsanız, Chrome’da Progessive Web Uygulamalarının bir ya da iki tanesine denk gelmişsinizdir. Android’in Instant Apps adı verilen özelliğiyle karıştırmamanız gereken Progressive Web uygulamaları, web sitelerinin çevrimdışı biçimde veya ara sıra kesilen bağlantılarda bile çalışmasını sağlayan nispeten yeni birtakım teknolojileri kullanıyor ve bildirimler gibi çeşitli doğal özellikleri de taklit ediyor. Örneğin, Twitter ve Flipboard’un, kısayolları ana ekrana da eklenebilen progressive web uygulamaları bulunuyor. Bunlar herhangi bir yükleme zahmeti olmadan, yükte hafif uygulamalar gibi çalışabiliyor.

Microsoft da progressive web uygulamalarını kucaklamak istiyor. Bu nedenle Windows 10’a Edge internet tarayıcısının, gerekli web teknolojilerini ekleyen yeni bir sürümünü getiriyor. Ayrıca Microsoft, yüksek kaliteli progressive web uygulamalarını da Microsoft Store’a eklemeye başlayacak. Geliştiriciler de dikkate alınması için kendi uygulamalarını gönderebilecekler.

Microsoft’un kendi Visual Studio Code’u gibi Electron uygulamalarının aksine, progressive web uygulamaları işletim sistemine bağlı yerel kodları içeremiyor. Onlar hâlâ birer web sitesi niteliğini taşıyor. Sadece daha iyi ön bellekleme yapıyor, bildirimleri ve arka planda çalışma desteğini sunuyor. Ne var ki, Electron uygulamaları bir web sitesinin işletim sistemine özel başlayıcı içinde sunulması gibi bir işleyişe sahip. Gelecekte bu tür yapının progressive uygulamalara doğru kayması da muhtemel görünüyor.

Progressive Web Uygulamaları şu anda Windows 10’un Windows Insider Program sürümlerinde sunuluyor. Bu yılın ilerleyen zamanlarında da tüm kullanıcıların erişimine açılacak.

Eğer bir Windows Insider kullanıcısı olmak istemiyorsanız, masaüstü Chrome kullanarak bu tarz web uygulamalarının sunduklarından hâlâ yararlanabilirsiniz. Bu arada Apple’ın Safari’sini çalıştıran WebKit motoruna da progressive uygulamalar için gerekli teknolojilerin eklenmesi için çalışılıyor.

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER