Teknoloji

Microsoft kuantum bilgisayar hedefleri için önemli bir adım attı

microsoft yapay zekâ

microsoft-logo-duvar-060614 (800 x 600)

Geçen hafta Google’ın kuantum bilgisayar laboratuvarından pek de iyi olmayan haberler gelmiş, D-Wave 2’nin bir kuantum cihazı gibi çalışmak yerine geleneksel bilişim cihazı kadar hızlı olduğu kaydedilmişti. Kuantum bilgisayar işinde Google gibi Microsoft da bulunuyor, şirket 2006 yılından beri kuantum araştırma grubu sayesinde çalışmalar yürütüyor.

New York Times’ın haberine göre Microsoft geçtiğimiz günlerde bazı önemli atamalar gerçekleştirdi, Intel’de kuantum donanım tasarım grubunun gelişmesine katkıda bulunan Douglas Carmean’ı işe aldı. Redmond şirketinin çalışmaları hâlâ başlangıç aşamasında sayılır, ancak negatif elektrik yüklü iyon tabanlı kuantum biti için çalışır modelin üzerinde çalışılmaya başlanmasıyla beraber Microsoft’un da elinde bir donanım tasarımının bulunacağı ümit ediliyor.

Araştırma çalışmalarının temelinde mühendislerin 2006 yılından beri üzerinde çalıştığı deneysel anyon parçacığı tabanlı kuantum biti bulunuyor. Google’ın laboratuvarlarındaki tartışmalı D-Wave makinelere göre daha farklı bir kuruluma sahip olan sistemin de düzgün işleyip işlemeyeceği noktasında risklerinin bulunduğu söyleniyor.

Anyon tabanlı bilgisayarlar hâlâ teori aşamasında. Çalışabilir bir bilgisayar yapmak amacıyla bunun temellerini anlamak için onlarca yılın geçmesi de gerekebilir. Ancak hareketin arkasındaki fiziği çözmek için yoğun çalışmalar yapılıyor, Microsoft’un çalışmaları da amaca ulaşmakta önemli katkıda bulunacak.

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER