Teknoloji

Microsoft Edge için bitecek Flash desteği ile ilgili yol haritasını açıkladı

microsoft edge
Teknoblog içeriklerine Google Haberler’de abone olun:

Microsoft, Adobe’nin planlarıyla uyum sağlayacak şekilde Edge içinde Flash desteğini nasıl sonlandıracağıyla ilgili bazı detaylar paylaştı. Beklendiği üzere, Flash Aralık 2020 itibarıyla Edge’de varsayılan şekilde devre dışı bırakılacak. Haziran 2020 öncesinde yayınlanmış Flash versiyonları derhal engellenecek. Chromium öncesi Edge ve Internet Explorer 11 sürümlerini kullananlar Microsoft’tan Flash güvenlik güncellemelerini alamayacak.

Eğer Flash’ın tamamen ortadan kalkmasını isterseniz, Flash’ı bir Windows bileşeni olarak kaldıran araca da erişebileceksiniz. Bu araç sonbaharda yayınlanacak ve 2021 başlarında da Windows güncellemesi içinde görünecek. Ve birkaç ay sonra tavsiye edilen bir güncelleme olarak Windows PC’lere sunulacak. Microsoft bunun kalıcı bir Windows güncellemesi olacağını ve geriye dönüş imkanının bulunmayacağını belirtiyor.

2021 yazı itibarıya Microsoft, Flash ile ilgili geliştirici çatı araçlarını, grup politikalarını ve kullanıcı arayüzlerini de eski Edge ve IE11 sürümlerinden, aralarında Windows 10 ve 8.1’in de bulunduğu farklı Windows versiyonlarından toplu güncellemelerle kaldıracak.

Flash’a ihtiyaç duyacak olan kurumsal müşterilerin hâlâ seçenekleri olacak. Edge, Internet Explorer modu üzerinden bir eklenti olarak Flash’a izin verecek. Ne var ki, bu durumda Microsoft’un sağladığı Flash kodunu da kapatmış olacak ve dolayısıyla Microsoft’un desteğini alamayacaksınız.

Microsoft’un 2020 sonu için belirlenen destek sonu için aslında çok fazla seçeneği de bulunmuyor. Google, şu anda Edge’in mevcut versiyonunun temelinde bulunan motor olan Chromium’dan Flash desteğini aynı zamanlarda kaldırıyor. Adobe, bu değişiklik olmadan önce insanlara Flash’ı kaldırmaları yönünde uyarıda bulunacağını kaydetti. Her ne olursa olsun, Microsoft’un da bu emekliye ayrılacak web teknolojisi için neler yapacağını ve desteği ne zaman kaldıracağını bilmek güzel. Değerini yitirmiş ve güvenlik sorunlarına yol açan bu eklentiyi çok özlemeyeceğinizi tahmin ediyoruz.

İLGİLİ HABERLER