Manşetler

Meta’nın son bombası Quest 3, sanal gerçeklikte yeni bir dönem başlatıyor

meta quest 3

Meta’nın başkanı Mark Zuckerberg, uzun süredir dedikoduları dolaşan yeni nesil sanal gerçeklik gözlüğü Meta Quest 3’ü duyurdu. Zuckerberg, cihazı Meta Quest Games Showcase etkinliğinden birkaç saat önce ve Apple’ın WWDC’sinden birkaç gün önce ilk kez gösterdi.

Quest 3: Tam Renkli Geçiş ve Harmanlanmış Gerçeklik Deneyimi

Quest Pro gibi, Quest 3 de karma gerçekliği destekliyor ve tam renkli geçiş sunuyor. Bu, kullanıcıların dış kameralar aracılığıyla etraflarındaki fiziksel alanın renkli bir versiyonunu görmelerini sağlar. Gözlük, dış dünyaya artırılmış gerçeklik unsurlarını karıştırmak üzere olacak. Zuckerberg bunun “yüksek çözünürlüklü renkli karma gerçeklikle ilk mainstream gözlük” olduğunu söylüyor.

Zuckerberg, cihazın “sonraki nesil” bir Qualcomm çipi içerdiğini ve Quest 2’nin grafik performansının iki katını sunduğunu iddia ediyor. Meta’nın “şimdiye kadarki en güçlü gözlüğü” olduğu söyleniyor. Ekstra performansa rağmen, Quest 3’ün Meta’nın CEO’suna göre daha rahat ve öncekinden yüzde 40 daha ince olduğu belirtildi.

Meta, Quest 3 için kontrol cihazlarını yeniden tasarladı. Daha akıcı ve ergonomik oldukları belirtiliyor ve Touch Pro kontrol cihazlarında görülen TruTouch haptik geri bildirim teknolojisini içeriyor. Yeni Touch Plus kontrol cihazları artık dış izleme halkalarına sahip değil. Meta’ya göre, bu onların ellerinizin daha doğal bir uzantısı gibi hissetmelerine ve daha az yer kaplamalarına yardımcı olacak. Ayrıca Quest 3, el izlemeyi hemen destekleyecek.

meta quest 3

Meta Quest 3 ve piyasa dinamikleri

Gözlük, 128GB depolama alanı için 500 dolar başlangıç fiyatıyla bu sonbaharda tüm Quest 2’nin satışta olduğu ülkelerde mevcut olacak. Bir Quest Pro’nun yarı fiyatında ve bir PlayStation VR2’nin (kullanıcıların bir PS5’e takması gerekiyor) fiyatıyla aynı seviyede bir fiyatla gelecek.

Öte yandan Quest 2, 4 Haziran’dan itibaren temel 128GB versiyon için tekrar 300 dolar olacak. 256GB modeli 350 dolar olacak. Meta, geçen yıl bu gözlüğün fiyatını üretim maliyetlerindeki artışı gerekçe göstererek 100 dolar artırdı. Mart ayında, “daha fazla insanın VR’ye girebilmesine” yardımcı olmak için 256GB Quest 2’nin fiyatını 70 dolar düşürerek 429 dolara indirdi.

Mevcut gözlükler için yazılım güncellemesi yolda

Tüm bunlara ek olarak, yakında çıkacak bir yazılım güncellemesi, Quest 2 ve Quest Pro’nun performansını artıracak Meta, her iki gözlüğün CPU’sunun, Quest 2’de yüzde 19’a ve Quest Pro’da yüzde 11’e kadar GPU artışı ile yüzde 26’ya kadar performans artışı elde edeceğini söylüyor. Dinamik Çözünürlük Ölçeklendirme, her iki gözlükte de etkinleştirilecektir. Meta’ya göre bu, “kareleri düşürmeden artan piksel yoğunluğundan yararlanmalarına” yardımcı olacak.

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER