Teknoloji

Facebook ve Instagram gençlerin özel fotoğraflarının yayılmasını engellemeye yardım edecek

facebook instagram meta reklamsız instagram
Teknoblog içeriklerine Google Haberler’de abone olun:

Meta, cinsel istismar ve diğer türlerdeki çocuklara yönelik cinsel istismar içerikleriyle mücadele etme konusundaki uzun süredir devam eden taahhüdünün bir parçası olarak yeni adımlar atıyor. Şirket, Facebook ve Instagram’ın, Ulusal Kayıp ve İstismara Uğrayan Çocuklar Merkezi’nin (NCMEC) gençlerin ve ebeveynlerinin internette yayınlanan mahrem fotoğrafları kaldırmasına yardımcı olan bir girişimi olan Take It Down’ın kurucu üyeleri arasına katıldığını açıkladı. Bu girişimin temelinde yerel olarak depolanan fotoğraflar bulunuyor.

İlgili kullanıcılar, fotoğrafları kendileri paylaşmak yerine, oluşturulan hash’leri yüklemek için Take It Down’ı ziyaret ediyor. Facebook, Instagram ve diğer program üyeleri bu karmaları başka bir yerde tespit ederse, çoğalmaması için içeriği çekip engelleyebiliyor.

Şirket bunun sadece 18 yaşın altındakiler için de olmadığını belirtiyor. Ebeveynler bir çocuğun adına hareket edebiliyor ve yetişkinler, çocukların küçükken çekilmiş görüntülerini temizleyebiliyor. NCMEC, platformların zaten çevrimiçi olan içeriği kaldırmak için “sınırlı yeteneklere” sahip olabileceği konusunda uyarıyor. Yine de bu girişim istenmeyen paylaşımdan kaynaklanan hasarı hafifletmeye veya geri almaya yardımcı olma potansiyeli taşıyor.

Şirket gençlere mesaj atan “şüpheli” yetişkinlere yönelik daha geniş bir baskının parçası olarak kasım ayında şantajla mücadele planlarını duyurmuştu. Proje, şirketin intikam pornosu ile savaşmak için geliştirdiği StopNCII teknolojisinin devamı niteliğinde ve benzer bir uygulamayı paylaşıyor. Bu Meta’nın sosyal ağlarında gençleri korumaya yönelik bir dizi çabanın sonuncusu. Şirket, genç Instagram kullanıcıları için hassas içerikleri sınırlandırıyor ve genç kitleleri hedefleyen reklamları kısıtlıyor.

Meta resmi kurumların baskısı altında

Meta’nın bu yönde attığı adımların tamamen gönüllü olmadığını söylemek gerekiyor. Köstebek Frances Haugen şirketin Instagram’ı ruh sağlığı üzerindeki etkilerine yönelik araştırmaları küçümsediğini iddia etmişti. Söz konusu iddia, Meta’yı gençleri koruduğunu göstermesi konusunda özellikle ABD’de resmi kurumların baskısı altına almıştı. Bu yeni girişim Meta’nın üstündeki baskıyı kısmen hafifletebilir.

İLGİLİ HABERLER