Teknoloji

Paylaşılan bir bağlantı iOS ve macOS’teki Mesajlar’da hataya neden oluyor

Eskiden anında mesajlaşma programları üzerinden paylaşılan bağlantılar bazen korkutucu, bazen eğlenceli, bazen de şaşırtıcı fotoğraflara ya da videolara açılırdı. Son zamanlarda ise bu bağlantılara tıklamak eğlendirmekten daha çok başa dert açıyor; iş telefonun çökmesine ve yeniden başlamasına neden oluyor. Son günlerde Apple’ın Mesajlar uygulamasının da bu dertten muzdarip olduğu belirtiliyor. 9to5Mac‘in haberine göre, hem iOS hem de macOS uygulamasının başı, “chaiOS” olarak adlandırılan; çok zarar verici olmasa da, rahatsız edici bir hata ile dertte.

 

Diğer benzer hatalar gibi, burada da tüm iş masum bir metin veya bağlantıyla başlıyor. Bu senaryoda ise gerçek görünümlü bir GitHub bağlantısı kullanılıyor. Ancak hâlâ açıklanamayan nedenlerden dolayı, bu bağlantıyı alan kişilerde Mesajlar uygulaması kafasına göre hareket etmeye başlıyor.

iOS’te, bu bağlantıyı karşı tarafa göndermek, alıcının uygulamasının donmasına ya da çökmesine neden oluyor. Bazı durumlarda ise sadece alıcı değil, gönderen de durumdan etkileniyor. macOS’te ise Safari donuyor ya da Mesajlar yavaşlıyor.

Bu hatanın arkasındaki teknik neden henüz bilinmiyor, bu tür bir bağlantının Apple cihazlarını neden etkilediği açıklanamıyor. Durum web bağlantısının açıldığı sayfanın kodlanmasıyla ilgili olabilir, Mesajlar uygulamasının bu web sayfasını önizleme yapmaya çalışması soruna yol açabilir. Bu hata kritik düzeyde nitelendirilmiyor, kullanıcıların mesajlaşma dizisini silmeleri ve yeni bir tane başlatarak oluşan bu kısırdöngüden kurtulmaları gerekiyor.

İLGİLİ HABERLER