Teknoloji

Megaupload kurucusu Kim Dotcom mahkemeye çıktı

kim-dotcom-mahkeme-081015

Artık faaliyette olmayan dosya paylaşım servisi Megaupload’un kurucusu Kim Dotcom’un hayatını sürdürdüğü Yeni Zelanda’da mahkemeye çıkarılması uzun süredir bekleniyordu. Beklenen olay sonunda gerçekleşti ve Dotcom mahkemenin huzuruna çıktı.

Kim Dotcom, 2012’nin haziran ayında ABD tarafından telif hakkı ihlaliyle suçlanmıştı. Bugün gerçekleştirilen duruşmada Yeni Zelanda mahkemesi, Dotcom ve diğer üç Megaupload kurucusunun yargılanmaları için ABD’ye iadelerine yönelik sorgu gerçekleştirildi. Yaklaşık dört yıldır çeşitli numaralarla mahkemeye çıkmamayı başaran Dotcom’un avukatları yine bir erteleme kararının verilmesi için çalıştı.

Yapılan savunmada ABD’nin sanıkların kaynaklarını kurutmaya çalıştığı iddia edildi. ABD Adalet Bakanlığı’nın Kim Dotcom ve diğer altı Megaupload kurucusunu yakaladığında onları tüm zamanların en büyük internet korsanlığı operasyonlarından birini yönetmekle suçladığını belirten avukatlar, bu süreçte Kim Dotcom ve arkadaşlarının mal varlıklarının dondurulduğuna ve devletin Dotcom ile arkadaşlarının savunma hakkı için tek bir kuruş harcamadığına dikkat çektiler. Bu süreçte Kim Dotcom’un Megaupload’un kapanmasının ardından kurduğu işlerden kazandığı gelir de Hollywood stüdyolarından gelen talebin ardından dondurulmuştu.

Megaupload’un baş avukatı Ira Rothken, bu kaynaklardan bazılarına erişim olmadan Kim Dotcom ve diğer yöneticilerin kendilerini tam anlamıyla savunmalarının mümkün olmayabileceğini belirtti.

Megaupload cephesinin tezleri, ABD’ye yakın gözüken savcılar üstünde pek etkili olmadı. Kim Dotcom’un çapraz sorgusu sırasında savcılar Dotcom’a 2014’te gizlilik ve internet özgürlüğünü korumak için kurulan İnternet Partisi’ne ne kadar destek olduğunu sordu. Kim Dotcom, bu soru üzerine İnternet Partisi’ne 4.6 ila 4.8 milyon dolar civarında destek sağladığını dile getirdi.

Savcıların Kim Dotcom’a yönelttiği bir diğer soru ise yakalanmasından bir yıl sonra kurduğu bulut depolama servisi Mega’nın hisselerinin satılmasından ne kadar kazandığı oldu. Dotcom’un bu rakamın 13 milyon dolar civarında olduğunu söylemesi üzerine savcı Mike Ruffin, parayı neden bir hukuk bütçesi oluşturmakta kullanmadığını sordu.

Savcının sorusu üzerine Kim Dotcom, ilk önceliğinin çocuklarının eğitimi ve artık ayrı yaşadığı karısının refahını sağlamak olduğunu belirtti. Dotcom, Hollywood şirketlerinin Megaupload ile ilgisi olmayan bir paranın peşine düşeceklerini düşünemediğini de itiraf etti.

Ruffin’in yaşam masrafları yerine bir hukuk bütçesi oluşturması gerektiği imasından epey rahatsız olan Kim Dotcom, “Eğer evsiz olmayı, tüm eşyalarımı yakmayı ve çocuklarımı okuldan almayı isteseydim bunu yapardım.” sözleriyle rahatsızlığını somut biçimde ortaya koydu.

Duruşmanın sonunda hakim, savunmanın erteleme talebini kabul etti. Duruşmanın en az bir hafta daha devam etmesi bekleniyordu.

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER