Teknoloji

MegaUpload kurucusu Kim Dotcom ABD’ye iade edilebilir

megaupload kurucusu kim dotcomMegaUpload kurucusu Kim Dotcom, 2012’de platformunun kapatılmasından bu yana ABD’ye iade edilmemek için mücadele veriyor. Ancak bu mücadele Dotcom’un korktuğu şekilde bitecek gibi görünüyor. Dotcom’un yaşadığı Yeni Zelanda’daki bir temyiz mahkemesi, MegaUpload kurucusunun telif hakkı ihlâliyle suçlandığı ABD’ye iade edilebileceğine hükmetti.

Dotcom’un avukatı Ira Rothken müvekkilinin kararı üzüntüyle karşıladığını belirtirken, mücadelenin süreceğinin işaretini verdi. Rothken, temyiz mahkemesinin kararını Yeni Zelanda Yüksek Mahkemesi’ne taşıyacaklarını dile getirdi.

ABD’li yetkililer Dotcom ile Mathias Ortmann, Bram van der Kolk ve Finn Batato’yu telifle korunan içeriklerin yasadışı yollarla saklanmasını ve paylaşılmasını teşvik ederek film stüdyolarını ve müzik şirketlerini 500 milyon doları aşkın zarara uğratmakla suçluyor. Dotcom’un avukatları ise ortada söz konusu suçlamayı kanıtlayacak yeterlilikte delil bulunmadığını belirtiyor. MegaUpload kurucusu şimdiye kadar üç mahkemenin karşısına çıktığını, üç mahkemenin de olaya farklı bir hukuki açıdan yaklaştığını ve hiçbirinin telif hakkı ihlâli sonucuna ulaşmadığını belirtti.

Dotcom yılın başlarında Yeni Zelanda polisinin kendisi üzerinde orantısız güç kullandığı iddiasıyla 6.7 milyar dolarlık bir tazminat davası açmıştı. MegaUpload kurucusu ve Yeni Zelanda hükümetinin söz konusu davada 6 haneli bir meblağ karşılığında uzlaştığı söyleniyor.

MegaUpload kurucusu Kim Dotcom, ABD’ye iadesi durumunda mahkemenin kendisine karşı oldukça sert bir tavır içinde olacağı endişesini taşıyor. Buna rağmen Yüksek Mahkeme’den lehine bir karar çıkması konusunda umutlu olan Dotcom, Yeni Zelanda tarihinde pek çok davanın Yüksek Mahkeme’de kazanıldığını ve kendisinin davasının da bunlardan biri olacağını belirtti.

İLGİLİ HABERLER