Teknoloji

Mark Zuckerberg: Facebook’un ücretsiz internet projesi net tarafsızlığıyla çatışmıyor

internet-org-0301315

Facebook’un ücretsiz internet projesi Internet.org’un Hindistan ayağına destek veren pek çok şirket, “net tarafsızlığı” gerekçeli protestoların ardından projeden çekilmişti. Yaşananlar üzerine bir açıklama yapan Facebook CEO’su Mark Zuckerberg, Internet.org’u savundu. Yeterli maddi güce sahip olmayan insanlar için kısıtlı internet erişiminin hiç erişim olmamasından daha etkili olduğunu belirten Zuckerberg, Internet.org’un diğer internet sitelerine erişimi engellemediği için net tarafsızlığına aykırı olmadığını dile getirdi.

Halihazırda ABD’deki net tarafsızlığı tartışmalarında “hızlı hatlar” konusu gündemde olsa da, Hindistan’da net tarafsızlığı tartışmaları “sıfır ücret” başlığı üzerinden yürüyor. Sıfır ücret, bazı internet sitelerine ve uygulamalara erişimin kullanıcının veri bağlantısı paketinden bir şey götürmemesi anlamına geliyor. Internet.org’da sıfır ücret etiketi, maddi durumu iyi olmayanlara ücretsiz internet erişimi sağlama hakkı çerçevesinde veriliyor. Bu hakkın Internet.org’a dahil olan şirketlere ciddi bir avantaj sağladığı belirtilirken, bazı rakipleri Facebook’un bu projeyle interneti kendisiyle eş anlamlı hâle getirmeye çalıştığını öne sürüyor.

Zuckerberg, net tarafsızlığı ilkesi ve Internet.org’un çatışmadığını iddia etse de, durumun kendisinin söylediği gibi olmadığını belirtmekte fayda var. İnsanları çevrim içi ortama taşımanın bu tarz şeyler için endişelenmekten daha önemli olduğunu söyleyen Zuckerberg’in bu argümanı çıkış noktası itibarıyla doğru yönler taşıyor. Internet.org ile Wikipedia’ya, HIV önleme ve danışmanlık servisine, bir kadın hakları uygulamasına, bir iş bulma sitesine ve Google’a ücretsiz erişim sağlanabiliyor. Facebook ve Messenger da ücretsiz erişim kapsamında yer alıyor, ancak diğer sitelerin varlığıyla Facebook’un kendi varlığı biraz olsun perdeleniyor.

Ancak Internet.org’a katılan şirketlerin sayısı arttıkça rakiplerinin sisteme girme şansı azalıyor. Mark Zuckerberg, Facebook’un Internet.org içeriğini tek başına belirlemediğini ve bu konuda yerel mobil operatörler ve hükümetlerle birlikte çalıştıklarını söylese de; bu durum bazı web sitelerinin sistemin ve rekabetin dışına atıldığı gerçeğini değiştirmiyor. Tüm interneti bedava yapmanın masraflı bir şey olduğunu söyleyen Zuckerberg, ancak bazı servisleri ücretsiz sunarak ortaya değerli bir şeyin koyulabileceğini dile getirdi.

Facebook’tan yapılan açıklamada şu anda dokuz ülkedeki 800 milyon kişinin Internet.org’dan faydalandığı belirtildi. Mark Zuckerberg, net tarafsızlığı eksenli tartışmaların insanların internet erişimini engellemek için kullanılmaması gerektiğinin altını çizdi.

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER